Žijeme tu dlouhá léta, ale na brexit se nás nikdo neptal, zoufají si Evropané v Británii

Brexit se zatím odkládá, ale nejasnosti nemizí. I takhle jednoduše se dá popsat současná zapeklitá politická situace, která komplikuje život spoustě lidí. V nejistotě žijí nejen Britové, ale i zhruba tři miliony občanů Evropské unie, kteří ve Spojeném království žijí a pracují. S Italy v Londýně natáčel zpravodaj Jaromír Marek.

Mladá servírka Julia mi namarkovala útratu a přináší účtenku. Kromě ceny je na ní i výrazný nápis: Zastavte brexit, tady vás obsloužili přistěhovalci. Jedním z nich je i majitel tohoto italského bistra Rudy.

Jsem imigrant a nestydím se za to

Připravte se na nejhorší, varují někteří Britové před tvrdým brexitem. A nakupují zásoby

Šedesátník Paul připravuje jednu z krabic poslední záchrany. „Je to docela odpovědný přístup,“ říká

Nemusí hrozit zrovna válka, aby si lidé začali dělat zásoby. V Británii se blíží termín odchodu z Evropské unie, a pokud dojde na tvrdý brexit, bude to nejspíš znamenat dlouhé čekání na hranicích a potíže se zásobováním. Ředitelé tří největších britských řetězců prodejen s potravinami varují, že v takovém případě může řada výrobků dojít. A jak si všiml zpravodaj Jaromír Marek, Britové si začali vytvářet železné zásoby.

Žiju tady 22 let a vždycky jsem tvrdě pracoval. Teď se můj život tady zásadně mění a já, stejně jako ostatní Evropané, jsem neměl šanci se k tomu nijak vyjádřit. Toto je můj maličký protest,“ zoufá si Rudy, podle nějž se Velká Británie bez imigrantů neobejde. Bez nich přinejmenším nebude velká.

Politiku prý Rudy sleduje velmi pečlivě a i dnes bude ve svém italském bistru v Londýně sledovat zasedání britského parlamentu: „Obyčejně jsem optimista, ale v tomto případě to prostě nejde. Pozoruji, jak se celá země řítí do propasti. Nikdo neví, co bude za týden. Jsem z toho smutný, naštvaný, ale nemůžu s tím vůbec nic dělat. Je to nesmírně frustrující.“

Ital Rudy má kvůli brexitu strach o svojí budoucnost

Konec britského snu?

Julia přijela z italského Milána před rokem. Jak říká, je v Londýně na zkušené: „Vůbec nevím, co se mnou bude. Netuším. Přijela jsem si sem splnit svůj sen pracovat jako modelka. Abych si přivydělala, pracuji tady v bistru. Když nebudu moci zůstat, půjdu jinam do Evropy.“

Jan Zahradil: Brexit se stal rukojmím domácí politické bitvy ve Velké Británii

Jan Zahradil

Vypsání druhého referenda o brexitu považuje europoslanec Jan Zahradil za nereálné – není vůbec jasné, o čem by se referendum mělo konat. Naopak reálnější je podle něj návrh na odložení termínu brexitu. Jaké jsou další varianty? Nejenom o tom mluvil s moderátorkou Marií Bastlovou.

O odchodu ze Spojeného království přemýšlí i majitel bistra Rudy. V jeho případě je ale rozhodování mnohem složitější: „Zvažuji, že odejdu. Smůla ale je, že tohle je úplně nový obchod, kompletně nově vybavený. Všechno jsem asi rok před referendem přivezl z Itálie. A co teď s tím mám dělat, abych neprodělal?“

Sousedé druhé kategorie

Za poslední dva tři roky se podle Rudyho vztah k přistěhovalcům v Británii výrazně změnil. Za 22 let, co v království žije, prý neviděl tolik ignorance, rasismu a netolerance. Na obchodech, které provozují cizinci, se objevují nápisy: Imigranti, běžte domů.

Jsme všichni stejní, to jsem se naučil tady v Londýně. J jedno, jestli jsi černý nebo modrý, muslim nebo katolík. A teď už to najednou neplatí?“ ptá se Rudy, majitel bistra v severním Londýně.

Julia přijela do Londýna aby se stala modelkou, v bistru si přivydělává na živobytí. Kvůli brexitu neví, co s ní bude
autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související