Ženská štafeta doplatila na MS na 'žďuchnutí' od Italky, protest podávat nebude

16. srpen 2013

Snažily se, jak mohly, ale k postupu do finále atletického mistrovství světa v Moskvě jim to nestačilo. České běžkyně se ani se Zuzanou Hejnovou, čerstvou mistryní světa, neprobojovaly z rozběhu štafety na 4x400 metrů.

"Všechny jsme běžely trochu pomaleji, než jsme chtěly. Kdyby každá přidala vteřinu, tak je to ideální, ale stane se," říkala Denisa Rosolová, která štafetu rozbíhala, a měla pravdu. Právě s takovými časy, kolem tří minuta a šestadvaceti sekund v minulosti běžkyně postupovaly.

Denisa Rosolová předávala v kontaktu, stejně jako Jitka Bartoničková. Jana Slaninová se dlouho držela, ale Češky paradoxně ztratily ve chvíli, kdy se štafety ujímala nejrychlejší z nich, Zuzana Hejnová.

„Já jsem Zuze dala kolík a ona nějak odskočila. Podle mě do ní vrazila Italka a málem jsem ještě musel dávat pozor, abych ji nezašlápla,“ popisovala Jana Slaninová. Mistryně světa na 400 metrů překážek se střetla s jednou, se kterou nepočítala. Dostala ránu od odstupující italské soupeřky.

„Strašně do mě žďuchla, do brňavky, brněla mě celá ruka,“ vysvětlovala Zuzana Hejnová, co ji tak rozhodilo. Hned po předávce ztratila potřebné metry, aby si mohla hlídat právě Italku a Ukrajinku a mohla s nimi bojovat do posledního dechu o postup do finále.

I když sil měla dost a soupeřky v závěru evidentně tuhly, nepředpokládala, že by je v cílové rovince předběhla. „S takovouhle mezerou ne. Kdybych běžela z nimi, tak možná, protože sílu jsem měla, byla bych v kontaktu, ale takhle to bylo takový…,“ nedopověděla Hejnová.

Zuzana Hejnová měla nejrychlejší čas z českých běžkyň 51,3 sekundy. Ale že by podávala protest kvůli zablokování, o tom se zbylými ve trojici neuvažovala.

„Na předávkách se to stává, že do sebe takhle žďucháme. Nebyla jsem na to připravená, protože nebyl důvod se při předávce nějak strkat, ale Italka se tam nějak zamotala,“ dodala Zuzana Hejnová.

autoři: kyk , špo
Spustit audio