Zemřela Libuše Šafránková. Její rozhlasové herectví připomínáme četbou z Národních báchorek a pověstí Boženy Němcové

9. červen 2021

Ve věku 68 let zemřela filmová a divadelní herečka Libuše Šafránková. Nesmazatelnou stopu zanechala také v rozhlase. Na Vltavě ji připomínáme četbou ze sbírky obrozenské autorky pohádek, venkovských povídek a črt z lidového života. Národní báchorky a pověsti Boženy Němcové poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů.

Účinkuje: Libuše Šafránková
Připravila: Jarmila Konrádová
Hudební spolupráce: Pavla Schönová
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2011.

Libuši Šafránkovou proslavila role Popelky z pohádky Tři oříšky pro Popelku, hrála i princeznu v pohádce Třetí princ nebo Večernici ve snímku Princ a Večernice. Na filmovém plátně se objevila také ve známých filmech Vrchní, prchni!, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách nebo Svatební cesta do Jiljí. Hrála i v oscarovém snímku Jana Svěráka Kolja, za který získala Českého lva v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon, či v přepisu knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa, kde ztvárnila složitý charakter v časovém rozmezí 30 let.

Z televizní tvorby jsou známé její role v pokračování seriálu Nemocnice na kraji města, v Četnických humoreskách a seriálu Náhrdelník. 

Divadelní kariéru rozvíjela Libuše Šafránková po studiích na brněnské konzervatoři nejprve v pražském Divadle Za branou, kde si zahrála Ninu Zarečnou v Čechovově Rackovi v režii Otomara Krejči. Když divadlo v roce 1972 z politických důvodů zakázali, přešla do Činoherního klubu, kde strávila dvacet let.

Na divadelních prknech i před kamerou se několikrát objevila po boku svého manžela Josefa Abrháma. Vzali se v roce 1976 a o rok později se jim narodil syn Josef. Herečka v minulosti bojovala s rakovinou plic.

Rozhlasové herectví Libuše Šafránkové připomínáme četbou z Národních báchorek a pověstí Boženy Němcové.

Národní báchorky a pověsti

Božena Němcová uplatnila svůj osobitý vypravěčský talent hned ve svém prvním prozaickém díle Národní báchorky a pověsti (1845–1847). Sbírka obsahuje různé žánry lidové prozaické slovesnosti – fantastické i humorné pohádky, vyprávění anekdotického i novelistického rázu, pověsti, legendy. Větší část textů se opírá o lidové podání z českého severovýchodu a z Chodska, někdy převedla autorka do pohádkové podoby látku romantických povídek, několik příběhů je jejím autorským dílem.

Při psaní pohádek však Němcové nešlo o národopisnou dokumentárnost, nýbrž o umělecké zpracování, které učiní původní mluvený a improvizovaný text folklórní textem psané literatury. Vnesla tuto realitu českého venkova do svých literárních pohádek pomocí postav venkovského světa, zpodobováním pracovních zvyklostí a výjevů z vesnického životního i ročního cyklu.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura | zdroj: ČTK
Spustit audio