Zemřel písničkář a kytarista František Nedvěd. Bylo mu 73 let

19. červenec 2021

Ve věku 73 let v neděli zemřel zpěvák a kytarista František Nedvěd. Informaci zveřejnil na sociální síti jeho syn Vojtěch Nedvěd. „S hlubokým zármutkem a těžkým srdcem oznamujeme že nás dnes ve večerních hodinách navždy opustil náš milovaný táta,“ napsal. V předchozích dnech médiím řekl, že se otci vrátila rakovina plic a kvůli zhoršení zdravotního stavu jej odvezl do nemocnice.

Folkový písničkář František Nedvěd se narodil 19. září 1947. Od sedmdesátých let hrál se svým bratrem Janem a skupinou Brontosauři, hráli i ve Spirituál Kvintetu.

„Největší školu mi dalo hraní v hospodě, kde se zpívalo a hrálo. Kromě hraní jsem se tam naučil také chytat druhé a třetí hlasy,“ vzpomínal loni na své začátky pro Český rozhlas.

Poté, co Nedvědi neprorazili jako „bigbíťáci“, vrhli se oba bratři na trampskou muziku a country. Písničky Brontasaurů či Spirituál Kvintetu, jehož byli Nedvědové hybnou silou, hrával u táboráků každý, kdo uměl na kytaru aspoň tři akordy. O popularitě těchto písničkářů nejlépe svědčí fakt, že v roce 1996 přišlo na jejich koncert na Strahovském stadionu kolem 60 tisíc lidí.

Vyprodaný Strahov

„Na vyprodaný koncert na Strahově vzpomínám často jako na neopakovatelný zážitek, ale který jsem si v onen slavný den vůbec neužil. Měl jsem novou kytaru, která mi nehrála úplně nejlépe. A také jsem měl velkou trému. Viděl jsem tam v publiku ty tisíce lidí a musel jsem si vytvořit takový svůj ochranný val. To byl náš životní koncert,“ vzpomínal.

V roce 1997 se však cesty bratrů rozešly a poté vystupoval sám či s jinými skupinami. Od roku 2011 koncertoval opět společně s bratrem Janem, nahráli album Souhvězdí jisker. Od roku 2013 se opět osamostatnil, občas spolupracoval s kapelou Tiebreak, někdy se synem Vojtou.

autoři: vtk , šte | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio