Zemřel Pavel Pecháček. Řadu let stál v čele Rádia Svobodná Evropa

26. duben 2011

Ve věku 82 let zemřel v USA novinář Pavel Pecháček. Přes 12 let byl ředitelem a později prezidentem československého a českého oddělení Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda v Mnichově i v Praze.

Pět let take vedl československé vysílání Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Pod jeho vedením obdržela Svobodná Evropa řadu vyznamenání od českých i zahraničních organizací.

Zemřel bývalý šéf české Svobodné Evropy Pavel Pecháček

Pecháček po ukončení střední školy pracoval jako pomocný dělník, po absolvování základní vojenské služby vystudoval DAMU. Po okupaci Československa v roce 1968 emigroval do západního Německa a začal pracovat pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa v Mnichově, kde byl jeho otec Jaroslav, ředitelem československého vysílání.

Jaroslav Pecháček byl také blízkým spolupracovníkem Ferdinanda Peroutky. V roce 1974 byl Pavel Pecháček kvůli krácení rozpočtu propuštěn. Poté se přestěhoval i s rodinou do USA, kde pracoval v Hlasu Ameriky.

Pecháček a Svobodná Evropa

V roce 1989 se opět vrátil do Svobodné Evropy, kde řídil české vysílání. V roce 1994 se od mateřské Svobodné Evropy oddělilo Rádio Svobodná Evropa (RSE). O rok později byla připojena k Českému rozhlasu 6 a Pecháček byl jmenován šéfredaktorem a zároveň prezidentem RSE.

Po odchodu do důchodu se usadil ve Washingtonu. V březnu 2004 byl zvolen předsedou Sdružení novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky.

Se stanicí Radio Svobodná Evropa je zkrátka jméno Pecháček pevně spojeno. Otec Jaroslav a syn Pavel v ní zanechali výraznou stopu. A právě o období Radia Svobodná Evropa ve spojení s Pavlem Pecháčkem je dokument Jany Davidové s názvem Svobodná Evropa v Praze.

autor: DAV
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.