Zemřel Michail Gorbačov. Víc kondolencí přichází z ciziny než z Ruska

Ve věku 91 let zemřel někdejší generální tajemník a prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov. Zasloužil se o konec studené války, podepsal s USA dohodu o jaderném odzbrojení. „Chtěl jsem zabránit hrozící občanské válce, vždyť šlo o mocenský rozkol uvnitř jaderné mocnosti. Kdybych se dál držel u moci, umírali by lidé. Svoji rezignaci tak vnímám jako vítězství,“ vysvětloval svoje rozhodnutí k rezignaci prezidenta Sovětského svazu. Jak vnímají Michaila Gorbačova Rusové?

S obavami, ale i s nadějí. Tak podle svých slov opouštěl nejvyšší post Sovětského svazu Michail Gorbačov, když se 25. prosince 1991 v přímém přenosu obrátil k národu. Oficiálně přestal Sovětský svaz existovat o den později po téměř 70 letech.

Čtěte také

Už krátce po jeho rezignaci zavlála nad Kremlem místo rudé vlajky se srpem a kladivem ruská trikolora. O rok později získal Nobelovu cenu za mír.

Rusy rozporuplně vnímaný vůdce

Vzácný a odvážný vůdce, který ukončil studenou válku. Tak na zesnulého sovětského exprezidenta Michaila Gorbačova vzpomínají americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson. Naopak rozporuplný je pohled Rusů.

„Prezident Vladimir Putin sice prostřednictvím svého mluvčího vyjádřil soustrast, ale nedá se říct že by současní přední ruští politici spěchali s kondolencemi. Víc reakcí k úmrtí přichází z ciziny. To odráží to, jak rozporuplně ho vnímá velká část ruské společnosti,“ popisuje reportérka Ivana Milenkovičová.

Přechod ze socialismu kamsi

„Část Rusů mu nedokáže odpustit rozpad Sovětského svazu a vidí to jako jeho osobní vinu. Už v posledních letech sociologické průzkumy ukazovaly, že narůstá počet těch, kteří litují rozpadu Sovětského svazu, což si spojují právě s Gorbačovem a jeho reformami,“ doplňuje Milenkovičová.

Vítání Michaila Gorbačova a východoněmeckého lídra Ericha Honeckera v Berlíně v roce 1989

„Dneska všichni za všechno viní Gorbačova. Postupně, kousek po kousku, se mu snaží odejmout všechny úspěchy. V první řadě, skončila studená válka. Nebylo možné vše udělat ideálně. Svět něco takového ještě neznal: přechod ze socialismu kamsi. Bylo to poprvé,“ namítal Vladimir Poljakov, který se po Gorbačovově odchodu z nejvyššího úřadu stal jeho mluvčím.

Glasnosť a perestrojka

„Jsem rád, že se perestojka stala. A to přesto, že byla přerušena a někteří ji kritizovali. Perestrojka dala naší zemi nový impulz a celý svět se díky ní dostal do pohybu,“ prohlásil Michail Gorbačov v listopadu 2017.

Přebudování sovětského systému zahájil Gorbačov v roce 1985, když stanul v čele země. Mottem byla takzvaná glasnosť a perestrojka – otevřenost k národu a postupná přestavba.

„Perestrojka povede k záchraně socialismu. Otevřeme a vyvětráme všechno špatné. Chceme, aby tenhle systém jednal v zájmu lidí a spravedlnosti a aby se stal opravdu demokratickým,“ hlásal Gorbačov.

Půl procenta hlasů

Gorbačov se ještě jednou pokusil o politický návrat v roce 1996. Jako kandidát na ruského prezidenta ale tehdy dostal jenom půl procenta hlasů. Mnozí Rusové mu tehdy i dnes nedokázali odpustit rozpad Sovětského svazu. Vyčítají mu, že prý jen tak vydal Německo, Polsko, Československo a další státy z područí socialistického bloku. Odpovídal na to často stejně: A komu? Německo přece Němcům, Polsko Polákům, Československo Čechům a Slovákům.

Čtěte také

Poslední prezident Sovětského svazu se pak věnoval hlavně sepisování knih. Kromě toho financoval taky ruský opoziční deník Novaja Gazeta a stal se tváří luxusní značky Louis Vuitton.

Někdejší generální tajemník komunistické strany a první a zároveň poslední prezident Sovětského svazu v posledních letech dlouhodobě pobýval v Ústřední klinické nemocnici v Moskvě. Ta také oznámila jeho úmrtí. Datum pohřbu ještě není známé, pohřben bude Michail Gorbačov vedle své ženy Raisy na Novoděvičím hřbitově v Moskvě. Po její smrti v roce 1999 mnohokrát mluvil o tom, že bez ní už nemá pro co žít.

autoři: Václav Jabůrek , Ivana Milenkovičová , Libor Dvořák , agf
Spustit audio

Související