Zemřel Jan Vodňanský. Připomeňte si ho v posledním rozhovoru na Radiožurnálu

11. březen 2021

„Můj život je tak nabitý aktivitami, že zdaleka nestíhám,“ smál se Jan Vodňanský před čtyřmi lety v rozhovoru s Patricií Strouhalovou. Známý textař, spisovatel a zpěvák tehdy slavil životní jubileum a při té příležitosti vydal desku nazvanou Tarantule. I přes všechny zákazy a příkoří, které mu způsobil totalitní režim coby signatáři Charty 77, ho nikdy neopouštěl optimismus a dobrá nálada. Zemřel po dvoudenní hospitalizaci s nemocí covid-19 ve věku 79 let.

Čtěte také

„Moji důvěrní přátelé ze studií strojní fakulty chodili pravidelně na má představení prý proto, aby byli svědky toho, až přijdou na pódium dva pánové v kožených kabátech a seberou mě přímo u mikrofonu,“ vzpomínal s úsměvem Jan Vodňanský.

Svůj optimismus si zachoval i přesto, že jim společně s Petrem Skoumalem totalitní režim v roce 1981 jejich činnost zakázal. A s úsměvem vzpomínal i na nejabsurdnější situaci svého ilegálního působení.

Totalitní režim? Absurdit bylo mnoho

„V roce 1982 a 1983 už jsme nemohli hrát vůbec nikde. A já jsem jako většina mých přátel emigroval. Ale jako správný Dandy, který dělá vše opačně, jsem utekl na východ, ne na západ. Konkrétně na Slovensko,“ popisoval Jan Vodňanský.

A tím celá absurdita teprve začíná: „Na Slovensku jsem se dostal k dnes již legendárnímu bratislavskému souboru GUnaGU. A jednou za rok se v centru dění objevilo mé jméno jako spolupracovníka na plakátech. Nikomu nedošlo, že Jan Vodňanský, který bydlí v Praze a jehož jméno se nesmí ani vyslovit, má co do činění s nějakým bratislavským souborem,“ usmíval se známý autor.

Jan Vodňanský a Petr Skoumal

Jan Vodňanský ale nikdy nežil minulostí. „Můj život je tak nabitý aktivitami, že zdaleka nestíhám vše, co bych chtěl,“ vyprávěl Jan Vodňanský. V rozhovoru s Patricií Strouhalovou tak stihnul nastínit své plány na minutové i celovečerní hry, stejně jako promluvil o svých univerzitních přenáškách a seminářích. Tak si určitě najděte čas a poslechněte si celý záznam rozhovoru.

A nezapomeňte: Ať vám dupou králíci!

autoři: Patricie Strouhalová , mjp
Spustit audio