Zemřel hokejový trenér Miloš Říha, rodák z Přerova měl 61 let

2. září 2020

Hokejový trenér, rodák z Přerova Miloš Říha v úterý v 61. letech zemřel. Jako hráč začínal právě v rodném Přerově, kde v polovině devadesátých let minulého století také trénoval. V srpnu byl po hospitalizace na Slovensku převezen do Institutu klinické a experimentální léčby v Praze, kde svým zdravotním potížím podlehl. Úspěšný byl zejména na klubové úrovni, protože jako kouč českých hokejistů stihl jen jediné mistrovství světa.

„Úkol, který jsem dostal, jsem nesplnil. Česko si to zasloužilo, tihle chlapi si to zasloužili. Nevím, kde jsem udělal chybu já. Musím poděkovat všem,“ vzlykal na tiskové konferenci po loňském mistrovství světa v hokeji trenér české reprezentace Miloš Říha, jehož svěřenci v Bratislavě podlehli v zápase o třetí místo Rusku 2:3. Tehdy ještě nevěděl, že to pro něj byla definitivně poslední šance získat s národním týmem medaili z vrcholné akce.

Angažmá u české reprezentace bral jako vrchol své kariéry, mluvil o tom ihned po svém jmenování. „Pro mě je to překrásný zážitek, neuvěřitelný pocit. Je to takové vyvrcholení všeho, pro co jsem to dělal. Je to obrovská čest být prvním v České republice s takovým hokejem, jaký my jsme předváděli, takovou hokejovou historií. Už jsem s tím nepočítal,“ popsal trenér.

Miloš Říha

Po čtvrtém místě měl mít Miloš Říha díky smlouvě na další rok, ještě jednu šanci ale letošní MS ve Švýcarsku se zrušilo kvůli pandemii koronaviru. Letos tak už moc mohl využívat své oblíbené lístečky s nápady. „Měl jsem tchána, který byl inženýr, velký sběratel známek a knih. Vždycky říkal, že když se v noci vzbudil a napadla ho nějaká myšlenka, tak měl u postele notýsek a tužku, aby si myšlenku zapsal,“ vzpomínal Říha.

Bývalý trenér české hokejové reprezentace Miloš Říha na archivním snímku z 30. října 2019

Někdejší sám vítěz extraligy s Vítkovicemi začal s trénováním hokeje v Pardubicích, se kterými slavil dvě stříbra. Titul získal Říha až na Slovensku se Slovanem Bratislava a pak si udělal jméno při několika působeních v KHL, kde byl s Atlantem Mitišči také jednou druhý. Další úspěchy už ale tenhle svérázný kouč nepřidá. Miloš Říha zemřel v 61letech v pražském IKEMU, kde byl hospitalizován od poloviny srpna po převozu ze Slovenska, kde žil.

autor: jbk
Spustit audio