Zemřel cestovatel Miloslav Stingl. Poslechněte si jeho vyprávění v posledním rozhovoru na Radiožurnálu

13. květen 2020

Legendární etnograf, cestovatel a spisovatel, jehož knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků, a taky indiánský náčelník. To všechno byl Miloslav Stingl, který zemřel ve věku 89 let. „V životě jsem dostal celou řadu vyznamenání, ale to, že jsem se stal indiánským náčelníkem, je pro mě naprosto výjimečné,“ svěřil se v roce 2010 v rozhovoru Václavu Žmolíkovi. Jak se coby znalec jihoamerických indiánů tehdy díval na předpovědi konce světa, který měl nastat 21. 12. 2012?

„V životě jsem dostal už celou řadu vyznamenání, ale to, že jsem se stal indiánským náčelníkem, je pro mě naprosto výjimečné,“ svěřil se Miloslav Stingl.

„Vážím si toho nejvíc, protože jsem náčelnictví od indiánů dostal z celého srdce a nemůže existovat větší důkaz přátelství, než když vás indiánský kmen na druhé polovině světa zvolí svým náčelníkem.“

Okima neboli Ten, který vede

„Miloslav Stingl úplně indiánsky nezní, navíc si nejsem jistý, zda by mé jméno dokázali indiáni vůbec vyslovit,“ vysvětloval během rozhovoru, jak přišel ke svému indiánskému jménu Okima neboli Ten, který vede.

Čtěte také

Cestování zůstalo jeho láskou až do vysokého věku, jak prozradil v rozhovoru na Českém rozhlase Dvojka. I když podle toho, jak počítají čas jeho milovaní indiáni, byl možná o dost mladší, jak s nadsázkou upozorňoval i moderátora Václava Žmolíka.

Nebeský krokodýl

„Mayové dokázali pozorovat nebesa a předvídat astronomické úkazy. Proto se domnívám, že to, co předpověděli na 21. 12. 2012 je astronomický úkaz. Jde samozřejmě pouze o jeden z mnoha výkladů,“ vysvětloval Miloslav Stingl.

„V jednom z jejich kodexů například stojí, že 21. 12. 2012 z nebe sejde nebeský krokodýl a vylije na zem spoustu vody.“

autoři: Václav Žmolík , als , and
Spustit audio