Zemětřesení na Haiti, tsunami v Japonsku nebo výjezdy hasičů: tam všude pomáhá GINA Software

31. prosinec 2020

Když k velkému požáru musí vyjet několik hasičských jednotek, znamená to velmi rušný komunikační provoz vysílačkami. Česká společnost GINA Software vyvinula aplikaci, která všechny dostupné informace z dispečinku zobrazí zasahujícím jednotkám na jejich tabletu. Posledních několik let systém využívají čeští hasiči.

Systém GINA pomáhal poprvé v roce 2010 při zemětřesení na Haiti. Čeští hasiči ho začali běžněji používat od požáru takzvané Moravské Sahary nedaleko Bzence v roce 2012, u kterého zasahovalo na patnáct set jednotek.

Úspora času dvacet procent

Společnost teď s provozovatelem italské krizové linky 112 vyvíjí systém, který by mohli využívat i italští záchranáři. Tento projekt GINA vyhrála ve výběrovém řízení Evropské vesmírné agentury. „Měli bychom být schopni digitalizací ušetřit dvacet procent času, to co se dnes provede ručně nebo přes pagery,“ říká zakladatel GINA Software Boris Procházka.

Čtěte také

Systém využívá třeba jednotka Sboru dobrovolných hasičů v jihomoravských Žabčicích: „Zde vidíme příkaz k výjezdu, ve kterém mám popis události: požárnické budovy, místní část obce včetně čísla popisného. Tomu, kdo oznámil událost, mohu prostřednictvím tabletu zavolat. Teď se nám propíše příkaz k výjezdu,“ popisuje velitel velitel výjezdové jednotky Kamil Dofek.

Všechny informace pohromadě

Hasiči se okamžitě mohou začít chystat. Velkou výhodou systému GINA je, že na tabletu hasičům zobrazí všechny dostupné informace. „Po ustrojení jednotky a nasunutí do auta oznámím výjezd do Brna na operační středisko, aniž bych tím zatěžoval radioprovoz. Velice důležitá věc obzvlášť u velikých událostí, kdy spousta jednotek hlásí spoustu informací,“ upozorňuje šéf hasičů.

Čtěte také

Na tabletu v záložce výjezd utíká čas. „Řeším, že vyjíždím, přijíždím na místo události, že událost je zlikvidovaná, případně že potřebujeme na místo poslat další jednoty, třeba zdravotní záchrannou službu nebo policii,“ vysvětluje velitel.

Všechny informace si navíc velitel výjezdu může zkontrolovat a znovu přečíst třeba už i po cestě na zásah, aniž by si musel vysílačkou říct dispečerovi o jejich zopakování. Důležitou součástí systému GINA je samozřejmě i navigace, která navíc umí vést hasičský vůz všemi dostupnými cestami, včetně jednosměrek a podobně, které může při výjezdu se zapnutou sirénou využít.

autoři: Vojtěch Koval ,
Spustit audio

Související