Země, které zavedly očkování v lékárnách, na tom výrazně profitují, upozorňuje farmaceut Havlíček

Mělo by se u nás očkovat i v lékárnách? Existuje volně prodejný účinný lék na covid? A co bude s ohromným množstvím odpadů plastů a biologického materiálu jako produktem masivního očkování? Vladimír Kroc se ptal člena představenstva České lékárnické komory a účastníka misí Lékařů bez hranic Stanislava Havlíčka.

Kdybyste mohl zkušenosti zejména s logistikou ze zahraničních misí Lékařů bez hranic přenést do Česka – co by se mělo organizovat jinak?

Čtěte také

Logistika materiálu u nás je výrazně narušená ne úplně správnými rozhodnutími. Když vláda nebo ministerstvo uloží obyvatelstvu nějakou povinnost bez ohledu na to, jak to vypadá v zásobovacím řetězci, tak to vyvolá vlnu nedostatku. Když vláda  jeden den v týdnu vyhlásí, že možná nařídí povinné respirátory, tak to znamená, že druhý den zmizí ze všech dostupných zdrojů. Když budu mluvit o lékárnách, tak vláda ve středu nebo ve čtvrtek řekla, že možná, a my jsme ve čtvrtek všechno vyprodaly. A pak se nestalo nic, takže všichni naši zákazníci nadávali, že si to koupili zbytečně. Tohle jsou rozhodnutí, která bez předchozích konzultací nejsou šťastná, protože vyvolávají lokální nedostatek a zároveň i paniku.

Kudy ze současné situace vede cesta ven? Je to rychlejší a efektivnější vakcinace?

Myslím si, že jsme příliš zaspali, snadná cesta neexistuje. Vakcinovat můžeme rychle, ale největší problém, který máme, je nedostatečná kapacita zdravotnických zařízení a únava zdravotníků, nejenom těch, kteří pečují o pacienty se závažným průběhem covidu. V současné době žádné zákazy nepomáhají, pomáhá jenom vůle lidí a osobní zodpovědnost každého z nás.

Mělo by smysl uvažovat o očkování v lékárnách, jako to dělají v některých státech?

Minimálně v Evropě se zaváděly očkovací programy v lékárnách právě proto, že klesala proočkovanost na pandemické chřipky nebo epidemie sezonních chřipek. Takže Francie nebo Irsko zavedly v uplynulé dekádě systémy očkování v lékárnách, a podotýkám, že se neočkují nemocní, ale zdraví lidé, kteří se rozhodnou očkování získat. A nejsnazší cesta zdravého člověka do nějakého zdravotnického zařízení je jít do lékárny. A ty země, které to udělaly, výrazně profitují z tohoto systému. Přehrání jiného způsobu nebo jiné formy vakcín, tedy těch covidových, je samozřejmě snadnější. Ve Spojených státech v celé řadě států už očkují studenti prvního ročníku farmacie.

Existuje nějaký volně prodejný lék, který by byl účinný na covid-19?

Ne, nemáme žádný lék, který funguje na nemoc covid-19. Máme několik volně prodejných přípravků bez receptu, které fungují na průvodní jevy, to je teplota a bolest. Tuto kategorii průvodních jevů můžu řešit, můžu pacientovi doporučit, aby snižoval teplotu a reguloval bolest. Ale v zásadě je to jeden možný způsob, jak tu nákazu přetrpět. Ale tělo si s tím musí poradit samo.

Mohou vyspělé země profitovat ze zkušeností získaných v boji s epidemiemi v rozvojovém světě? Jak se liší opatření proti covidu-19 v Evropě a v Africe? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související