Země je úspěšná, lidé jsou chudí. To je sociální konflikt dneška, říká Lubomír Zaorálek

ODS, TOP 09 a hnutí ANO mají něco velice společného – kombinují politiku škrtů, neregulování velkých korporací, špatně placené práce a predátorského úvěrování. Alespoň to říká volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, podle kterého je právě taková kombinace smrtícím koktejlem. Jak tomu chtějí sociální demokraté zabránit? A s čím jdou do voleb?

„Když říkáme, že daně někomu snížíme, tak zároveň říkáme, kde chceme daně vybrat. Náš návrh je – jak se říká – fiskálně neutrální, to znamená vylej, nalej,“ vysvětluje.

Podle materiálu, který předložil na sociálnědemokratické konferenci, by se vyšší zdanění mělo odvíjet od mzdy ve výši 80 tisíc korun, a prostředky, které fyzické osoby vydělají nad touto hranicí, by se zdaňovaly 32 procenty.

„Musíte si uvědomit, že když někdo vydělá 85 tisíc, tak se těmi 32 procenty zdaňuje jenom těch pět tisíc. Daň poroste výše až u těch, kteří mají platy 110, 120 tisíc a více,“ upozorňuje.


85 procent lidí platí veřejné služby, ti bohatší se na tom podílejí velmi slabě a velmi minimálně. LUBOMÍR ZAORÁLEK

U majetku nad 50 milionů chce sociální demokracie zavést dědickou a darovací daň na úrovni osmi procent, u majetku přesahujícího 100 milionů korun ve výši 15 procent.

„V Česku se projevuje tendence prohlubujících se nerovností a vytváření velké skupiny lidí, kteří žijí z ruky do pusy,“ zdůvodňuje s tím, že právě nízké mzdy a přelévání kapitálů velkých firem do zahraničí jsou projevy globálních trendů.

„Ve snaze být konkurenceschopní jsme přistoupili na něco, co vytváří situaci, kdy velká část lidí nežije dobrým životem,“ upozorňuje s tím, že země je úspěšná, ale lidé jsou chudí – v tom je podle něj sociální konflikt dneška.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio