Zeman zatím nechce zveřejnit seznam ukrajinských Čechů, kteří žádají návrat do vlasti

16. říjen 2014
Zprávy

Seznam ukrajinských Čechů žádajících o pomoc je podle prezidenta Miloše Zemana spolehlivý. Listiny s více než 230 jmény předá Zeman na sobotní schůzce s vládou do rukou ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD. Podle velvyslance na Ukrajině Ivana Počucha oficiálně zažádaly o repatriaci jen čtyři rodiny. Svůj delší seznam prezident Miloš Zeman označuje za autentický, zatím ho ale nechce zveřejnit.

„Kromě jmenovitého seznamu jsou v doprovodných seznamech připojeny i dopisy lidí, kteří za autenticitu tohoto seznamu ručí. Já si myslím, že bude rozumné, když se s materiály nejdříve seznámí pan ministr vnitra a až poté média.“

Pokud se ukáže, že velvyslanec Ivan Počuch informoval české úřady nesprávně, bude Zeman požadovat jeho odvolání.


Na Ukrajině žije okolo 5000 českých krajanů. Pokud prokážou svůj český původ, mohou zjednodušeně získat trvalý pobyt v České republice. Letos toho využilo asi 30 lidí. Od dubna je také snazší vydávání schengenských víz pro ukrajinské Čechy.

Prezident prý dostal seznam 232 Čechů, kteří kvůli vyhroceným událostem na Ukrajině žádali o přesídlení do České republiky. Krajané si stěžovali, že ambasáda v Kyjevě jejich situaci neřeší.

Ivan Počuch ale tvrdí, že věděl pouze o čtyřech rodinách, informace o desítkách dalších se prý dozvěděl z médií a žádný krajanský spolek ho v této souvislosti nekontaktoval.

Miloš Zeman si už před několika dny stěžoval ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi z ČSSD. Ministerstvo se ale za Počucha postavilo.

autor: vid
Spustit audio