Zeman předpokládá, že se kancléř Mynář odvolá proti neudělení bezpečnostní prověrky

24. září 2015

Pokud hradní kancléř Vratislav Mynář nedostane bezpečnostní prověrku ani napodruhé, prezident Miloš Zeman ho odvolá. Potvrdil to při návštěvě Moravskoslezského kraje. Hradní kancléř Vratislav Mynář ale ani dnes nepotvrdil, že by bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné nedostal.

„Mohu potvrdit, že u mne na sekretariátu leží obálka z Národního bezpečnostního úřadu adresovaná na mé jméno, s jejímž obsahem se pravděpodobně dnes velmi podrobně seznámím a následně se rozhodnu, jak postupovat dále,“ uvedl Mynář.

Miloš Zeman nejprve zkritizoval únik informací z Národního bezpečnostního úřadu do médií. Pak ale připomněl svůj slib z minulosti, že pokud Mynář prověrku na stupeň přísně tajné skutečně nedostane, na Hradě skončí.

„Pokud v té obálce bude rozhodnutí o neudělení prověrky na stupeň přísně tajné, předpokládám, že tak, jako jakýkoliv jiný občan České republiky, využije možností, které mu dává proces odvolání. A pokud ani tyto možnosti nedopadnou dobře, pak samozřejmě dodržím slovo, které jsem dal,“ řekl Zeman.

Vratislav Mynář v poslední době musel například vysvětlovat levný nákup vily v pražských Strašnicích a vyjasněné není ani jeho angažmá v kauze Petrcíle, spojené s odstátněním ostravské Nové Huti.

Celý proces bezpečnostní prověrky Mynáře se táhne už skoro dva roky kvůli složitému vydávání potřebných dokumentů i proto, že Mynář opakovaně odkládal pohovory. Kvůli tomu dokonce úřadu v jednu chvíli došla trpělivost a poslal kancléři písemné varování, že mu dá pokutu a zastaví celou prověrku.

Možností, jak konečný verdikt oddalovat, by měl Mynář, bude-li chtít, stále dost.

„Pokud bude mít hroší kůži, může vydržet až do konce funkčního období prezidenta Miloše Zemana, protože se může různým způsobem odvolávat. Nejprve může dát dovolání, které bude řešit vedení Národního bezpečnostního úřadu, kde je pravděpodobné, že neuspěje. Ale pak se může obrátit na civilní soudy a dovedeme si představit, že když je někdo šikovný a umí se pohybovat právě v těch různých právních mechanismech, tak dokáže ty soudy natahovat velmi dlouho,“ poznamenal komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

Někteří poslanci už Mynáře vyzvali, aby na post kancléře prezidenta okamžitě rezignoval, pokud prověrku nedostal.

Kauzy Mynářovy prověrky
autoři: ČRo , eku , Ondřej Látal
Spustit audio