Zeman: Mynář musí do středy požádat o prověrku, jinak jako kancléř skončí

16. prosinec 2013
Zprávy

Hradní kancléř Vratislav Mynář by měl tuto středu požádat o bezpečnostní prověrku. Radiožurnálu to řekl prezident Miloš Zeman. Mynář je ve funkci bez prověrky už zhruba tři čtvrtě roku. Potřebuje ji, aby mohl přistupovat k některým utajovaným dokumentům.

Mynář zatím o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň nepožádal. Prezident Miloš Zeman doufá, že tak učiní tuto středu.

„Dokonce na toto téma se má konat tisková konference a já věřím, že se jí jako angažovaní novináři zúčastníte,“ dodal prezident.

Na dotaz, zda Mynář zůstane kancléřem i v případě, že o prověrku do středy nepožádá, prezident uvedl: "Jistě že ne. To jsem vám mnohokrát řekl veřejně a na tom není nic nového.“

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka Mynář prezidentovu podmínku splní.

„Platí, že pan kancléř požádá v tomto týdnu o bezpečnostní prověrku. Předpokládá, že se tak uskuteční ve středu, a z tohoto důvodu bude podmínka pana prezidenta, aby pan kancléř požádal o prověrku v těchto dnech, splněna,“ řekl Ovčáček.

Kvůli tomu, že Mynář nemá prověrku, se některých jednání musí místo něj účastnit jeho podřízení, které Národní bezpečnostní úřad dostatečně prověřil.

„V současné době, protože se jedná o velice exponovanou funkci, se nabízí řada různých témat, která mohou být ožehavá, ať už se to týká zpřístupňování informací, dodávek strategických surovin, otázka Temelína. Těch strategických zájmů, se kterými se mohou lidé z Kanceláře prezidenta republiky nějakým způsobem setkat, je celá řada,“ připomněla Iveta Jordánová z nevládní organizace Růžový panter.

Vratislav Mynář se zatím k žádosti o prověrku nevyjádřil. V médiích se v minulosti objevily informace, že by prověrku na nejvyšší stupeň nemusel získat například kvůli svým některým podnikatelským kontaktům.

autoři: lej , dka
Spustit audio