Železniční neštěstí u Splitu bez českých obětí

24. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Při nehodě vlaku u Kaštelu umírali cestující. Také jadranské pobřeží trápí komáří invaze. Chorvatská policie modernizuje svůj vozový park. Na Brač vyplul nový trajekt. Chagallova výstava ve Splitu prodloužena o dva týdny.

U chorvatského Splitu, v souměstí Kaštel, vykolejil vlak jedoucí ze Záhřebu. Při neštěstí přišlo podle agenturních zpráv o život až šest lidí, 40 dalších je zraněno. Český konzul ve Splitu Pavel Bednář Radiožurnálu řekl, že mezi mrtvými nebo zraněnými nejsou žádní Češi. Vlakové spojení mezi Záhřebem a Splitem čeští turisté směřující k Jadranu moc nevyužívají. Příčiny neštěstí zatím nejsou známé.

Jadran bojuje s nájezdy komárů. Deník Slobodna Dalmacija v článku s titulkem "Nepřítel nikdy nespí, tygří komáři štípou dnem i nocí" píše, že Chorvatsko takový nápor komárů nepamatuje posledních deset let. Boj s tygřími komáry, kteří mohou přenášet tropické nemoci, Chorvati prohrávají. Odpuzovače hmyzu ani postřiky na ně neplatí.

Tažení proti komárům dostává i politický rozměr - zdejší zelení požadují rezignaci ministra zdravotnictví, protože nepovolil postřiky z letadla, které by mohly být podle nich jedinou účinnou zbraní proti dotěrnému hmyzu. Ve východochorvatském Osijeku, kde je situace nejhorší, zelení požádali tamního starostu, aby zákaz používání leteckých postřiků nerespektoval. Chorvatské zákony zakazují postřiky z letadla v obydlených oblastech.

Chorvatská policie kupuje 630 nových vozů Škoda Octavia. Už teď můžete chorvatské policisty vidět v bílomodrých octáviích, před třemi lety jich koupilo chorvatské ministerstvo vnitra skoro tisíc. Deník Slobodná Dalmacija se ovšem ptá, jak to, že si ministerstvo vnitra dovolí v době hluboké ekonomické krize nakoupit dalších šest stovek nových octávií, když premiérka Jadranka Kosorová šetří, kde se dá.

Mezi Splitem a ostrovem Brač jezdí ode dneška pod vlajkou Jadrolinií nový trajekt. Jmenuje se Biokovo a pojme 1300 pasažérů a 140 aut. Rychlostí 13 uzlů je dopraví ze Splitu na Supetar za 50 minut. Jadrolinie za nový trajekt zaplatily skoro 10 milionů euro.

Výstava francouzského malíře Marca Chagalla ve Splitu se pro velký zájem prodlužuje. Expozice otevřená začátkem května měla původně skončit devátého srpna, splitští radní rozhodli, že ji prodlouží do 22 srpna. Více než 120 děl slavného malíře je k vidění v budově radnice, nedaleko Diokleciánova paláce.

Aktuální kurzy:
Za jedno euro dostanete ve Splitské bance 7 kun a 26 lip. Za 100 českých korun pak 27 kun 38 lip.

Ceny pohonných hmot:
Litr Eurosuperu 95 nadále koupíte v čerpacích stanicích INA za 7,44 kun, eurodiesel za 6,67 kun.

Doprava:
Provoz na hlavních silničních tazích k Jadranu houstne. Na mýtnici Lučko je ve směru do Záhřebu 1,5 kilometru dlouhá kolona. V tunelu Mala Kapela se stala havárie, v obou směrech jsou 3kilometrové kolony.

Před víkendem se ještě očekává zesílení provozu. Na hraničních přechodech Macejl a Kaštel je v obou směrech silný provoz, na hraničních přechodech Rupa a Bajakovo budete čekat ve směru z Chorvatska a v Breganě ve směru do Chorvatska.

Počasí 25. července:
Počasí se v sobotu mírně zhorší. Na severním Jadranu bude oblačno a bouřky. V Dalmácii má být nadále slunečno a teplo. Noční teploty na Istrii budou od 17 do 22 °C, v jižních částech Jadranu od 22 do 25 stupňů. Přes den bude na Istrii 23-28 stupňů, jinde 30-35 stupňů. Teplota moře je většinou kolem 25 stupňů, v Zadaru 29 °C.

Upozornění pro jachtaře: Zítra se může místy objevit neverin. Jinak bude vát vítr o rychlosti 6-12 uzlů, k večeru zesílí na 16 uzlů. Směr bude mít JV až JZ. Moře na stupni jedna až dva, na otevřeném moři až stupeň tři. Viditelnost do 20 kilometrů.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu