Železničáři po vážné nehodě zprovoznili trať z Mělníka do Litoměřic

21. květen 2012

Vlaky mezi Štětím a Mělníkem už jezdí, i když zatím jen po jedné koleji. Trať zablokovala noční nehoda nákladního vlaku, u Liběchova ve Středočeském kraji kraji vykolejilo několik vagonů s uhlím.

Technikům se podařilo navrátit poslední vykolejený vagon na trať zvláštním jeřábem okolo 14. hodiny. Převrhnutý a vysypaný vůz ale leží stále na místě. První vlak po nehodě místem projel ve čtvrt na čtyři odpoledne.

„V úseku je z bezpečnostních důvodů zavedena pomalá jízda na vjezdu do Liběchova. Jsou tam zatím provizorně uzamčeny výhybky do jedné polohy,“ popsal situaci na trati Pavel Halla ze Správy železniční dopravní cesty.

Druhá kolej bude podle něj mimo provoz ještě několik dní. „Pokračuje se na odstraňování následků mimořádné události. Zatím je předpoklad, že to může trvat až několik dnů,“ uvedl Halla.

K nehodě došlo zhruba čtvrt hodiny před půlnocí. Ještě v noci místo prohlédli technici a rozhodli, že trať musí být uzavřená.

„Poškozené byly tři kilometry trati, přejezd na ní, výhybky v železniční stanici Liběchov, stožáry trakčního vedení, osvětlovací stožáry a zabezpečovací zařízení,“ vypočetl Petr Vévoda ze Správy železniční dopravní cesty.

Jeden z vagonů vlaku se také převrátil a zasypal osobní auto. Škoda přesáhla 110 milionů korun. Pravděpodobnou příčinou nehody byla technická závada na vlaku.


K vykolejení nákladního vlaku došlo nedaleko Liběchova na Mělnicku
autoři: lip , Pavel Pavlas , msk
Spustit audio