Zelený zákal, plíživá hrozba. Nehrozí i vám?

10. listopad 2014

Věřili byste tomu? Každý pátý řidič s dioptrickou vadou nepoužívá při řízení brýle! Jak je to možné? A jste si opravdu jistí, že mezi takovéto řidiče nepatříte i vy? I na to se Zuzana Burešová ptala primáře Evropské oční kliniky Lexum Martina Fučíka.

Myslíte si, že máte zdravé oči? Ani pak byste pravidelné prohlídky svého zraku neměli zanedbávat – tím spíš, jste-li zároveň i řidiči. „Na pravidelné kontroly zdravých očí byste měli chodit každé tři až pět let,“ doporučuje oční lékař.

Možná si teď říkáte, že něco takového se mnohem snáze řekne, než udělá. Koneckonců zanedbávání prevence – tím spíš, nemáte-li žádný zdravotní problém, o kterém bychom věděli – patří mezi časté zlozvyky českých pacientů.

Čtěte také


Neléčený zelený zákal vede až ke slepotě. Typicky začíná úbytkem zorného pole z periferie, kterého si člověk často vůbec nevšimne. I když člověk u očního lékaře přečte i ta nejmenší písmenka!

„Přitom například takový zelený zákal, který nenápadně ohrožuje zrak pacientů, tedy i řidičů, je nenápadných užíračem periferního vidění. Zpočátku o něm přitom nemusíte mít ani potuchy!“ varuje Martin Fučík.

I proto by především lidé, kteří překročí čtyřicítku, měli na pravidelné kontroly u očního lékaře dbát. „Zajděte na kontrolu přibližně každých pět let, a to včetně vyšetření zorného pole,“ radí lékař.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio