Zelenskyj má obrovský kredit. V ukrajinské politice teď není nikdo jiný, kdo by budoucí poválečnou obnovu země zvládnul manévrovat, myslí si historik Příhoda

14. červen 2023

Volodymyr Zelenskyj se zatím osvědčil jako perfektní válečný vůdce. Zvykli jsme si jej vídat ve vojenském oblečení apelujícího na celý západní svět, aby s pomocí Ukrajině neotálel. Kvůli konfliktu však stojí jeho politické plány a cíle zcela stranou. Jaký je tedy ve skutečnosti politik? Jak chce poválečnou Ukrajinu změnit? Poslechněte si reprízu pořadu z loňského roku.

Před rokem 2019, kdy se Zelenskyj stal prezidentem, byl člověkem zcela mimo politiku. Zájem o politické angažmá začal projevovat až koncem roku 2017. „Ukrajinskou společností byl vnímán jako někdo, kdo je novým člověkem v politice, a to bylo jeho velké plus,“ myslí si historik Marek Příhoda z Ústavu východoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Čtěte také

Zelenského výhra byla výsledkem poptávky většiny ukrajinské společnosti po nových tvářích. „Ukrajinská společnost už měla dost těch tzv. tradičních politiků, kteří se v politice pohybovali od konce 90. let,“ dodává Příhoda.

Mezi hlavní cíle Zelenského v prezidentské kampani patřilo dosažení míru. „Přišel s tím, že v zájmu míru je ochoten přistoupit k určitým ústupkům, včetně jednání přímo s ruským prezidentem, což například jeho hlavní soupeř Petro Porošenko odmítal,“ popisuje Příhoda.

Korupce – evergreen Ukrajiny

Další sliby se soustředily na tradiční témata ukrajinské politiky, zejména boj s korupcí a zvýšení sociální úrovně země. „Všichni, kdo na Ukrajině přišli k moci, myslím tím prezidenty a jejich politické strany, slibovali boj s korupcí,“ rozvádí Příhoda. „Zároveň odcházeli s tím, že za nimi byly korupční skandály.“

Pokud chtěl člověk na Ukrajině vstoupit do vysoké politiky, bez podpory oligarchů se neobešel.
Marek Příhoda

Podezření z korupce se nevyhnul ani Zelenskyj. Těsně před únorem 2022 investigativní novináři upozorňovali, že i kolem něj dochází k rozkrádání peněz, které končí v kapsách lidí z prezidentova okolí. „On tato podezření samozřejmě vyvracel. Zároveň sliboval nastavit nějaké mechanismy, které by podobným věcem zabránily,“ popisuje.

Snaha o větší transparentnost však zůstala zejména ve fázi slibu. „Zelenskyj pokračoval v kurzu sbližování s EU a předpokládalo se, že Unie sama si vynutí podobné zákony,“ dodává Příhoda.

Poválečný lídr Zelenskyj

Korupce je na ukrajině běžnou součástí i prezidentské kampaně. Oligarchové vlastní většinu médií, stejně jako reklamní plochy, jejich podporu si tedy hledal i Zelenskyj. „Byla to nutnost. Člověk, pokud chtěl vstoupit do vysoké politiky na Ukrajině, se bez podpory oligarchů neobešel,“ rozvádí Příhoda

Čtěte také

Zelenskyj nicméně ještě před válkou přijal zákon, který vstupuje v platnost v těchto dnech. Jeho cílem je podle čtyř principů definovat pojem oligarcha a přinutit je omezit svůj byznys. Jedním z takových principů je například i vlastnictví médií. „To znamená, že pokud nechcete být oligarchou, tak se musíte jednoho z těchto principů zdát,“ dodává.

„Myslím si, že až nastane poválečná obnova země, tak momentálně v ukrajinské politice není nikdo jiný, kdo by to mohl nějakým způsobem manévrovat nebo zvládat,“ tvrdí Příhoda. „Volodymyr Zelenskyj má obrovský kredit.“

Poslechněte si celou Osobnost Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , mwal

Související