Zelenina z balkonu? O kompostování a komunitní zahrady je mezi Čechy stále větší zájem

7. leden 2021
Podcast Budoucnost R

Spousta lidí letos přišla o tradiční předsevzetí, že začnou víc cvičit – protože jednoduše nemají kde. A tak je možná načase začít hledat předsevzetí nová. Co kdybyste třeba zkusili kompostovat nebo si našli nejbližší komunitní zahradu? Podle Radky Pokorné z obecně prospěšné společnosti Kokoza může být právě kompostování nebo zakládání komunitních zahrad zajímavé i pro velké společnosti…

Radka Pokorná

Pěstovat vlastní plodiny můžete kdekoliv, dokonce i když bydlíte městě. V podcastu Budoucnost R to potvrzuje právě Radka Pokorná z Kokozy. „Vedu balkonový workshop, sama jsem pěstovala asi na dvaceti metrech. Přináší to radost a relax,“ popisuje. 

Pěstování na balkoně má podle ní řadu specifik – například v tom, že se skutečně snažíte využít každý centimetr, rostliny v nádobách navíc vyžadují více péče než ty v půdě. Domácí pěstování plodin se ale podle Radky Pokorné rozhodně vyplatí – kromě radosti totiž přináší i kvalitní, zdravé plodiny.

„Lokální, kvalitní jídlo neznamená, že si musíte všechno vypěstovat sami na balkoně. Otvírá to ale cestu například ke komunitním zahradám nebo ke komunitou podporovanému zemědělství, tak abyste jedl to, co je vypěstováno co nejblíž od vás.“

Čtěte také

V současné době si přitom každý může pěstování plodin na balkoně výrazně zjednodušit: místo klasických nádob koupit samozavlažovací nebo použít automatickou závlahu. „Člověka, kterému se do toho ale nechce, bych vedla spíš inspirací a ochutnáváním. Každý k tomu musí sám dospět,“ dodává Radka Pokorná.

Kompostování na vzestupu

Právě tuto změnu – tedy postupný příklon stále větší části lidí k domácímu pěstování nebo kompostování – Radka Pokorná v posledních letech zaznamenává stále výrazněji. „Dřív se lidé nezajímali o třídění organického materiálu, teď je to úplně jinak. I lidé, kteří nepěstují, chtějí třídit bioodpad a například ho pak odnesou na komunitní zahradu.“

Jak může vypadat domácí kompostování a jaké druhy kompostérů existují? A co může využívání bioodpadu přinést firmám? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R s Radkou Pokornou.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související