Ze života Annie Leibovitz

23. leden 2012

Portrét jedné z nejslavnějších fotografek na světě Annie Leibovitz vytvořila její sestra Barbara Leibovitz. Dokumentární film zahrnující tisíce ukázek fotografií a životní mezníky této umělkyně jde do českých kin 4. září. Snímek s názvem "Annie Leibovitz: Život objektivem" zahrnuje také výpovědi slavných, které fotografka portrétovala a archivní záběry z divoké éry 70. let.

Už samotná úvodní ukázka z filmu napovídá, že ženu jménem Annie Leibovitz zná snad celý svět. Režisérka Barbara Leibovitz chtěla hned prvními záběry svého dokumentu ukázat, že její sestru - slavnou fotografku - znají ti největší světové celebrity. Aby taky ne, vždyť Annie se skrze svůj objektiv seznámila s osobnostmi jako například Mick Jagger, Hillary Clinton, Patti Smith, Demi Moore, nebo Arnold Schwarzenegger.

00775895.jpeg

Výborný dokumentární portrét Annie Leibovitz: Život objektivem vypovídá o fotografce nejen jako o talentované profesionálce, ale také o zranitelné ženě, která prošla řadou tragických i šťastných událostí.

Annie Leibovitz svou kariéru odstartovala jako fotografka pro začínající undergroundový časopis Rolling Stone, do kterého nastoupila v roce 1970. V redakci ihned pochopili, že jde o velmi talentovanou osobnost a tak ji nechali fotit především obálky časopisu. Jednou z nejpopulárnějších obálek se stal černobílý portrét Johna Lennona. Z malého plátku se postupem času stal jeden z nejvýraznějších hudebních magazínů ve Spojených státech amerických a spolu s jeho slávou rostla i sláva Annie Leibovitz. Kromě portrétů slavných dokumentovala i válečné konflikty v Sarajevu a ve Rwandě.

V roce 1975 Annie vyrazila na přání samotných muzikantů na turné s kapelou Rolling Stones. Stala se jejich přítelkyní a nepostradatelnou osobou, která nenuceně mapovala jejich tehdejší život, styl a všechno, co se kolem nich dělo. K Rolling Stones ale samozřejmě neodmyslitelně patřily drogové experimenty, alkohol, ježdění z místa na místo a chaos. Tato éra fotografku poznamenala nejen pozitivně, ale také negativně. Sama spadla do závislosti na drogách a nějakou dobu se pak léčila. Těžké období ale zvládla a vrátila se hned zpět za objektiv.

00775891.jpeg

Jedna z nejpopulárnějších fotografií pochází z obálky Rolling Stone v prosinci 1980, kde zachytila nahého Johna Lennona, objímajícího svou ženu Yoko Ono, která byla oblečena celá v černém. Emocionální náboj snímku umocnila nemilá skutečnost, že vznikl pouze několik hodin před tím, než byl Lennon před svým domem v New Yorku zastřelen.

Annie Leibovitz fotografovala dále pro časopisy Vanity Fair a Vogue. Od hudební branže se pomalu přesunula i k jiným oblastem. Fotila herce, politiky, spisovatele a další celebrity. Velkou pozornost vzbudila série s těhotnou herečkou Demi Moore před i po porodu nebo černošskou komičkou Whoopi Goldberg ve vaně plné mléka. Režisérka dokumentu Barbara Leibovitz poodkryla z velké části i soukromý život fotografky. Annie tu poprvé otevřeně mluví například o svém lesbickém vztahu k intelektuálce Susan Sonntag. Ve snímku vystupuje celá řada známých osobností, se kterými fotografka pracovala. Dnes je stejně slavná jako tváře, se kterými se v průběhu života neustále střetávala.

Portrétní film Annie Leibovitz: Život objektivem vám vřele doporučuji.

autor: zuf
Spustit audio