To, že je člověk nevidomý, ještě nemusí znamenat, že nemůže žít naplno. Dokazuje to třeba Karel Giebisch z Olomoucka

21. duben 2019

Propojovat svět zrakově postižených se světem lidí bez handicapu. Přesně to je cílem Karla Giebische z Olomoucka. Sám je nevidomý a zajímají ho technologie. Svoje nadšení přenesl do praxe a založil v Olomouci firmu, která se snaží usnadňovat život lidem s vadami zraku.

„Jsem v bankovní aplikaci, vy tam vidíte nějaké tlačítko s nápisem vybrat platbu nebo zaplatit. To tlačítko není ozvučeno v hlasovém výstupu, to vývojáři asi zapomněli. Takže když tu aplikaci neznáte a nevíte co je to za tlačítko, tak nemáte šanci se té aplikaci zorientovat a tlačítko potvrdit,“ popisuje mi ve své olomoucké kanceláři Karel Giebish jeden z problémů, který každodenně řeší. Webové stránky a aplikace bez prvků pro nevidomé. Jako příklad uvádí právě internetové bankovnictví. Sám bez cizí pomoci ho v podstatě není schopný ovládat. Snaží se tak přimět banky i další společnosti, aby na zrakově postižené více myslely.

„Snažím se kontaktovat danou společnost a snažím se si s nimi sjednat osobní schůzku, na které jim předvedu co nefunguje,“ přibližuje Giebisch. Jako úspěšný příklad uvádí třeba aplikaci Záchranka, se kterou sám pomáhal. Zároveň Karel Giebbbish hledá a testuje různé speciální technologie pro zrakově postižené „Například teď mám na ruce speciální náramek, která vás pomocí echolokace a ultrazvukových vln upozorní na nebezpečí v terénu,“ dodává Giebisch.

Cíl je jasný. Pomocí běžně dostupných i speciálních technologií odstranit bariéry, které jinak zrakově postiženým komplikují běžný nebo i pracovní život. „Protože já sám nechci být pořád závislý na druhých lidech. Když to zvládnu já, tak proč by se to neupravilo pro ostatní lidi s hendikepem,“ usmívá se Karel Giebish, který pomáhá ostatním nevidomým nejen svými nápady, ale i tím, že je motivuje, aby se nebáli začít třeba právě s podnikáním.

Spustit audio

Související