Zdržení je běžné. Česko dělá, co může, tvrdí viceprezident společnosti usilující o dostavbu Dukovan

Každým dnem by mělo ministerstvo průmyslu a následně společnost ČEZ odeslat takzvaný bezpečnostní dotazník třem zájemcům o stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany – a to společnostem ze Spojených států, Francie a také Jižní Korei. Samotné výběrové řízení by měla spustit až příští vláda. Jak se na tendr připravují samotní uchazeči? A jaké technologie chtějí nabídnout? Hostem Zdeňky Trachtové byl viceprezident jihokorejské společnosti KHNP Seung-Yeol Lim.

Česká vláda učinila za poslední dobu několik zásadních kroků: spustila předběžné bezpečnostní prověřování uchazečů, které do té doby vůbec nebylo v plánu. Rozhodla o vyřazení ruského Rosatomu z tendru a taky o odkladu oficiálního spuštění tendru minimálně o půl roku. Jak tyto změny vnímáte? Platí, že máte stále zájem?

Tento projekt, je pro Českou republiku velice důležitý. Někteří lidé dokonce říkají, že je to největší projekt od doby, kdy se Česká republika vrátila zpátky k demokracii. Pochopitelně zvažujete celou řadu aspektů a jedním z nich je i bezpečnost země. V tomto ohledu jste se rozhodli tak, že vyřadíte Rosatom. My to respektujeme a víc se k tomu nemůžu a ani nechci vyjadřovat.

Čtěte také

Postup české vlády je pro vás tedy srozumitelný? Není matoucí, že se česká strana nedrží předem daného harmonogramu?

Je to pochopitelné. Vaše vláda má na takováto rozhodnutí samozřejmě právo. Nechci to proto hodnotit. Jen bych rád podotkl, že to, že dochází k menšímu zdržení, je, pokud jde o tendry na jaderné elektrárny, absolutně běžné. Myslím, že postupujete tak, jak nejlépe můžete.

Minulý týden u vás byli na návštěvě Jižní Korey zástupci Aliance české energetiky. S kterými konkrétními firmami jste jednali a k čemu jste dospěli?

Už jsme dřív kontaktovali některé společnosti v České republice, když jsme prováděli předběžný výběr dodavatelského řetězce ve střední a východní Evropě. Nejdřív jsme identifikovali nějakých sto společností, posléze jsme seznam rozšířili asi na 116. Mezi tyto společnosti patří například Nuvia, I&C Energo, MICo, TESS a další. Spojili jsme se s nimi nejen kvůli tomuto projektu, ale chtěli jsme s nimi začít jednat i o dalších projektech v jiných evropských zemích. Pochopili jsme, jak silná je pozice jaderného průmyslu v České republice. Mluvili jsme o našich plánech, o tom, kdo by měl mít na starosti dodavatelský řetěz při dukovanském projektu a myslím, že bychom měli být schopni to dotáhnout k úspěšnému zakončení.

A konkrétně k tomu minulému týdnu – co bylo účelem té návštěvy a s kterými konkrétními firmami jste jednali?

Byli to právě členové Aliance české energetiky, třeba ŠKODA JS, Doosan Škoda Power a další společnosti. Zatím z jejich strany nepadl nějaký závazný návrh, samozřejmě budeme v jednání pokračovat.

autoři: Zdeňka Trachtová , vla

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.