Zdrogovaní řidiči nemizí, vědí policisté. A vyrážejí do ulic

13. září 2012
Zblízka

Rvačky, vloupání i přestřelky – to je denní pracovní náplň policistů z pražské pohotovostní motorizované jednotky. Na místo se většinou dostávají jako první, aniž by přesně věděli, do čeho jdou. Na druhou stranu mají k dispozici silná auta a vybavení, které jim ostatní policisté můžou jenom závidět. Nejvíc práce mají v noci.

Eduard Šuster šlape na plyn a žene policejní auto za motorkou, která kolem prolétla odhadem stokilometrovou rychlostí. Tomáš Hanzlík na místě spolujezdce bere do ruky vysílačku a chce volat posily. A Jakub Paleček na zadním sedadle si zapíná bezpečnostní pás.

Ručička tachometru ukazuje k číslu 160, když motorkář nakonec zastavuje. Řidič má štěstí, že policejní auto nemá zabudovaný radar, a všechno tak končí kontrolou dokladů.

Bez důkazů policisté nemůžou řidiče pokutovat a radar mají v autě jen výjimečně. Mnohdy však narazí na kradenou motorku nebo řidiče se zákazem řízení.

Opatrnost je namístě

Zhruba za hodinu upoutává jejich pozornost řidič staršího Fordu Mondeo v pražské čtvrti Lhotka. Když vidí ve zpětném zrcátku auto s majákem na střeše, začíná zmatkovat.

„Někdy ve tři ve čtyři jsem měl pivo,“ tvrdí policistům po zastavení. Tomáš Hanzlík se však z vysílačky dozvídá, že muž nemá za volantem vůbec co dělat. V rejstříku trestů má navíc několik ozbrojených loupeží.

„Pachatel byl v minulosti vyzbrojen zbraní, takže pro tebe to znamená zvýšenou opatrnost,“ varuje kromě toho policistu hlas z vysílačky.

Test na přítomnost návykových látek: pozitivní

Na otázku, zda se ve voze nachází zbraň, odpovídá muž zamítavě. „Tím, že jste řídil s platnou blokací, jste se dopustil přestupku,“ upozorňuje ho policista. „Jste tedy zajištěn. Vozidlo si zamknete. A ještě jednou a naposledy se ptám: Požil jste někdy před zahájením jízdy alkohol nebo návykové látky?“

Muž stále odmítá. Na řadu tedy přichází orientační test. „Podle něj zjistíme, jestli nejste pod vlivem návykové látky,“ vysvětluje policista řidiči. „Vyhodnocení testu trvá 15 minut.“

V sedmé minutě je test vyhodnocen jako pozitivní. „Objevil se tu metamfetamin,“ ukazuje policista řidiči. „Nyní už tedy nejste pouze zajištěn, ale zadržen, a to pro podezření z trestného činu řízení pod vlivem návykové látky.“

Statistiky policistům přejí

Pozitivní navíc byla i dechová zkouška. S hodnotou 0,46 promile alkoholu v krvi, říká Jakub Paleček po hodině, kterou strávil vyplňováním formulářů na služebně.

On i jeho kolegové po celé republice pochytali za první pololetí letošního roku 2,5 tisíce drogami omámených řidičů, o tři stovky víc než za stejnou dobu vloni. Statistiky však policisté z pohotovostní motorizované jednotky neřeší a rovnou jedou k dalšímu zákroku. Je krátce po půlnoci a jejich služba ještě zdaleka nekončí.

autor: pem
Spustit audio