Zdeněk Kapitán o případu bratrů Michalákových: Míra tlaku z české strany je kontraproduktivní

Kauza bratrů Michalákových se vrací do českých médií. Norský úřad Barnevern odebral Evě Michalákové rodičovská práva a mladší z hochů byl dán k adopci, přestože právě adopce měla být až krajní možností. Dá se verdikt ještě zvrátit?

„Je třeba si uvědomit, že rozhodnutí není definitivní,“ míní ředitel Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Ve hře tedy podle něj zůstává potenciální soudní přezkum, byť ani ten nic nemění na překvapivosti postupu norských orgánů. On sám má k dispozici odůvodnění, které však odmítá komentovat. „Může ho zveřejnit jen maminka,“ vysvětluje.

Eva Michaláková a její zástupce deklarovali medializaci jako přitěžující fakt z pohledu norských orgánů. „Za pár let si děti informace na internetu dohledají a to je může frustrovat. Jedna věc je trest za medializaci a další to, jestli se děti dozvědí o svých osudech na internetu, navíc o verzi, se kterou se neztotožňují,“ připomíná vnímání dětí Zdeněk Kapitán a dodává: „Nemyslím, že odebrání rodičovských práv je prezentováno jako trest, ale chápu, že to tak paní Michaláková vnímá.“

Míra nátlaku ze strany českých politiků je podle Zdeňka Kapitána spíš kontraproduktivní, a proto připomíná: „Mít na něco názor a rozumět něčemu, to jsou dvě rozličné kategorie. Jen málo lidí jsou zasvěcenci, aby mohli případ posoudit.“

Zdeněk Kapitán ovšem připouští, že například dědeček bratrů Michalákových nepodal návrh na úpravu styku s dětmi. A to podle jeho slov byla chyba. „Doporučili jsme projevovat zájem biologické rodiny, aby nedošlo k tomu, k čemu došlo,“ vysvětluje ředitel Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí. V té souvislosti však uvádí, že i zájem, který rodina projevovala, měl stačit k ponechání rodičovských práv.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.