Zdanit Mikuláše a čerta? Ano, pokud si vydělávají i jinak

5. prosinec 2014
Žurnál servis

Mikulášové, čerti a andělé dnes často nechodí výchovně pohovořit s dětmi jen za panáka slivovice – je běžné, že se jim platí za každé dítě i několik stokorun. Musí tyto svoje příjmy danit? Ptali jsme se Vlastimila Sojky z daňově poradenské společnosti Kodap.

„Zákon myslí na všechno, a dosáhne samozřejmě i na nadpřirozené daňové poplatníky. Není ale moc pravděpodobné, že by strašení nutně končilo daňovou povinností,“ vysvětluje odlehčeně Sojka.

Pokud je Mikuláš senior pobírající starobní důchod a anděl s čertem se živí v zaměstnání, přičemž si nikdo z nich nepřivydělává jinak, můžou si nechat peníze v kapse všechny. „Mikuláše je jen jednou za rok, takže půjde o příležitostný příjem, a ten je osvobozen od daně, pokud v součtu s dalšími podobnými příjmy ročně nepřesáhne 30 tisíc korun,“ dodává daňový poradce.

Pokud je ovšem pohádková postava v přívýdělcích aktivní po celý rok a třicetitisícový limit překročí, nebo když má dokonce v oboru živnost, pak samozřejmě příjem danit musí. „V případě, že čert je převlečený artista na volné noze, pak by takové peníze přičetl ke svým zdanitelným příjmům,“ radí Sojka.

Pokud by na daně došlo, platí zde stejná pravidla jako u jiných výdělků, tedy i možnost uplatňovat si vynaložené výdaje. „To tady bude třeba půjčovné za masky nebo náklady na přesuny autem, ovšem to 15procentní zdanění asi nikoho moc bolet nebude, tím spíš, že nahodilé příjmy nepodléhají odvodům na sociální a zdravotní pojištění,“ dodává daňový poradce.

Každý Mikuláš by pak měl být schopen vystavit na služby svého týmu objednavateli stvrzenku. „Musí z ní být jasné, o jakou jde osobu a její základní nacionále,“ vysvětluje Sojka.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio