Zchátralá vila Fiala v Blatné má nového majitele. Ten chce historické stavbě vrátit původní podobu

21. říjen 2021 07:21

Stále působivou vilu Fiala koupil od města Blatná nový vlastník, který chce nemovitost opravit. Prvorepublikový výletní hostinec na okraji města léta chátral. Za jeho zachování i obnovu ale bojoval spolek místních. Díky jejich aktivitě se podařilo vilu prohlásit za kulturní památku.

„Tady je výhled na celou Blatnou,“ ukazuje na terase vily Fiala Pavla Váňová Černochová ze spolku Navíc, který bojoval o budoucnost stavby. „Zachovala se jedna fotografie, která zabírá tu výletní restauraci, na terase jsou vidět klobouky, že tu lidé sedí,“ dodává.

V roce 1906 si dům nechal postavit místní hospodský Teodor Fiala. O návrh požádal svého bratra Karla Fialu. Ten se tehdy živil v Praze jako stavitel domů. „Stavěl domy v Karlíně, na Újezdě a podobně a zároveň se velmi zajímal o stavební historii, takže se postupně dopracoval na funkci stavitele Pražského hradu a pracoval třeba na záchraně Vladislavského sálu,“ říká Pavla Váňová Černochová.

Vilu společně s dalšími pozemky v lokalitě Na Vinici koupila Blatná v roce 2004. Později se ji město rozhodlo prodat. Toho si všimla právě Pavla Váňová Černochová. „Prodávala se tehdy i se zahradou, která se svažuje k městu a byla prodávána s tím, nový majitel ji chtěl strhnout a postavit tu novostavbu,“ vzpomíná.

Čtěte také

Teď je z vily kulturní památka. Proti rozhodnutí město podávalo rozklad. „Ten objekt nemá základní sítě, je ve velmi havarijním stavu. Měli jsme zpracované posudky, kolik by stála oprava a údržba, a dostávali jsme se na milionové částky,“ uvádí starostka Kateřina Malečková.

Objekt navíc stojí na okraji města. I proto se do něj radnice rozhodla dál neinvestovat. „Máme tady bohužel takovou zkušenost, že pokud si turisté nebo i občané města nenajdou nejbližší trasu k památce, nedojedou tam autem, tak je na okraji zájmu. Město tedy nemělo jasno v tom, jak ji využívat,“ doplňuje starostka.

Teď vilu čeká rekonstrukce. „Bude velmi citlivá, prostě tam není prostor něco bourat, přestavovat, dostavovat. Hlavním motivem bude dům citlivě opravit a uvést ho do původní podoby z roku 1906,“ potvrzuje nový majitel Radek Váňa.

Podle jeho vyjádření by v budoucnu měla vila sloužit spíše soukromým nebo poloveřejným účelům.

Spustit audio

Související