Zbyněk Semerád: Maso z nelegální bourárny jsme zlikvidovali, nedošlo k jeho vyšetření

Funguje v Česku černý trh s masem? Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád připouští, že částečně ano, zároveň říká, že nelegální bourárna masa v Praze je ojedinělý případ. Proč ale samotné maso veterináři nevyšetřili?

Maso z nelegální bourárny  bylo podle Semeráda okamžitě zlikvidováno, nedošlo k odběru vzorku ani k vyšetření.

„Kdyby byla informace, že to dodává tam a tam, tak bychom ho vyšetřili na cokoliv, ale tady v tomto případě tím, že došlo okamžitě k likvidaci a nebylo ani zjištěné, kam by bylo distribuováno, tak jsme ho nevyšetřovali,“ vysvětluje.  

Zdůrazňuje také, že zatím se nepodařilo vypátrat, jestli původně maso bylo od zvířat, která byla řádně nahlášena, ale dál byla distribuována jako nelegální. „To bude předmětem šetření nás, policie a celní správy,“ vysvětluje.

Plošné kontroly polského hovězího považuji za nadstandardní, říká agrární analytik Petr Havel

Hovězí maso nakrájíme na menší kostičky, vepřové na větší kostičky (různé velikosti kvůli délce vaření masa)

České ministerstvo zemědělství zavedlo plošné kontroly polského hovězího masa. Poláci taková opatření považují za přehnaná, podobný názor zastává i agrární analytik Petr Havel. Ten ve Dvaceti minutách Radiožurnálu mimo jiné připomíná, že taková opatření mohou vytvářet bariéru v obchodu.

Podle Semeráda se také jedná o ojedinělý, výjimečný případ, doposud spíše zjistili případy nelegálních skladů – zboží bylo sice označeno, ale nalézalo se v nevhodných podmínkách.

Kontroly masa jsou adekvátní

Kontroly hovězího masa, které se do Česka dováží z Polska, jsou podle Semeráda nezbytné – maso k nám dodávané z Polska bylo mělo být zdravotně nezávadné.

Salmonela se podle něj sice objevuje i v jiném mase, z hovězího se ale dělá třeba tatarák a není tepelně ošetřené. „Potřebujeme mít jistotu, že v Polsku byla přijata opatření,“ uzavírá s tím, že mimořádné veterinární kontroly hovězího masa jsou adekvátní.

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.