Zblízka ve fotbalových vesnicích

31. prosinec 2012
Zblízka

Fanouškům našeho nejoblíbenějšího sportu asi nemusíme vysvětlovat, co mají společného třeba Drnovice, Blšany a Poštorná. Hrály se tam zápasy první nebo druhé ligy, evropské poháry, vyrostly tam české fotbalové hvězdy známé doma i ve světě. Dnes na některých druhdy ligových stadionech najdete zelený prales a krtince nebo plesnivějící tribuny. Co si o fotbalových vesnicích myslí jejich současní i bývalí hráči – třeba Čech, Drulák nebo Siegl? V létě uslyšíte na Radiožurnálu seriál reportáží o malých obcích, které změnil velký fotbal. Každé pondělí po 9. hodině Zblízka.

České a moravské vesničky a malá města, kde se hrával fotbal na vrcholné úrovni, to je česká specialita posledních let. Jinde na světě byste v podobných obcích těžko hledali stožáry umělého osvětlení vyšší než kostelní věž nebo železobetonový kolos uprostřed vsi.

Co zůstalo v Drnovicích, Blšanech, Lázních Bohdanči, Ratíškovicích, Poštorné, Slušovicích a Dolních Kounicích po první nebo druhé lize? Jaké je dědictví velkých ambicí bohatých mecenášů (často místních rodáků), kteří v obci vybudovali fotbalový klub, jehož rozpočet často mnohonásobně převyšoval rozpočet obce samotné? Čím velký fotbal těmto vesničkám prospěl a čím uškodil? Jaký fotbal se tam hraje dnes a jak na léta slávy místní vzpomínají? Odpovědi najdete ve vysílání Radiožurnálu.

O svých zážitcích z fotbalových vesnic k vám promluví řada osobností českého fotbalu, které s nimi byly nebo jsou spojené. A není jich málo. Brankář Petr Čech vypráví, že angažmá v Blšanech mělo pro jeho kariéru zásadní význam a Horst Siegel vám zase poví, jak jsou na tom Blšany dnes.

Dnes válejí za Blšany

Karel Brückner a Radek Drulák vzpomínají na své působení v Drnovicích, ve kterých (a také v Poštorné) hrál, trénoval, dokonce i dělal ředitele v místní škole a dodnes bydlí František Komňacký. Do fotbalového letního povídání přispěl také bývalý hráč Lázní Bohdanče Marek Trval. Povídat si budeme s mecenášem drnovického fotbalu Janem Gottvaldem, promluví strůjce blšanského zázraku, bývalý předseda ČMFS František Chvalovský, Jiří Novák bude také vyprávět o Lázních Bohdanči, Rudolf Baránek o Poštorné a slovo dostanou bývalí i současní starostové a starostky fotbalových vesnic.

Od 5. července do 6. září vždy v pondělí se po deváté hodině Zblízka vypravíme do jedné z výše uvedených malých obcí nebo za jedním příběhem s nimi spojeným. Další příspěvky uslyšíte v Ranním a Odpoledním Radiožurnálu (zde například rozvedeme téma zmíněné v souvislosti s tím, co je charakteristické pro konkrétní stadion, klub nebo obci) a ve Sportžurnálu.

V Drnovicích už je to dnes jiná podívaná

Všechny reportáže a příspěvky Jana Kaliby najdete na zpravodajském portálu Českého rozhlasu. Navíc budou doplněny černobílými dokumentárními fotografiemi Štěpána Kačeny. Poetické obrázky na vás nechají dýchnout atmosféru zašlé fotbalové slávy vesniček, kterými se prohnal vrcholový fotbal.


Zobrazit fotbalové vesnice a plán vysílání Zblízka na větší mapě


Letním rozhlasovým seriálem ale projekt Českého rozhlasu o fotbalových vesničkách nekončí. Už teď se můžete těšit na rozsáhlý rozhlasový dokument o minulosti a současnosti fotbalových vesnic, výstavu aktuálních fotografií a zajímavostí ze života fotbalových vesnic a v dlouhodobém horizontu i na unikátní publikaci mapující tento jedinečný společenský jev. Na Radiožurnálu vás budeme informovat o všech novinkách.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: lep , jkb
Spustit audio