Zbavte se nadřazenosti. I v zapadlých končinách si můžete pochutnat, tvrdí Pavel Maurer

28. červen 2014
Glosa Pavla Maurera

Restaurace v malých obcích nebo vesnicích vás můžou příjemně překvapit, prozrazuje gastronaut Pavel Maurer. Zapomeňte na nabubřelost a průpovídky o slámě v botách, protože i v zapadlých končinách se můžete dobře najíst.

Také se vám někdy stává, že přijedete do malého města nebo neznámé vsi a cítíte se trochu nadřazeně? Ani nevíte, jak se vám to přihodilo, ale najednou vás omámí ničím neopodstatněná pýcha, že jste o něco víc než místní obyvatelstvo. Myslíte si, že jste víc viděli, zažili, procestovali, víc ochutnali a že oni v té spící provinční osadě mají jenom boty od slámy a nechápou vůbec nic.

Najednou vás přepadne jakási nepochopitelná nabubřelost, velikášství a podivná povýšenost. Co vám, zkušenému gastronautovi, bude vyprávět nějaký trapný maloměšťák nebo sedlák ze zapadlé dědiny, že?

Čtěte také

Řeknu vám, tenhle plíživý pocit nadřazenosti je největší omyl obyvatel hlavních a velkých měst! Ti, kdo mají máslo na hlavě, jsme totiž většinou my. Myslíme si, že všemu rozumíme a všechno známe. Jenže oni, ti druzí, často vědí víc, ale nedělají kolem toho takový rámus. Jsou dobří, ale skromní.

Budu se držet pouze gastronomie. Znám několik ošklivých vesnic v Toskánsku, kde by vás nikdy nenapadlo zaparkovat auto. Jejich malé rodinné hospůdky však vaří lépe než kdejaký pětihvězdičkový hotel!

Znám tichá místa ve francouzské Provence a skryté rustikální restaurace, které vypadají spíše jako stodoly pro koně. Za jejich delikatesami sem k nim ovšem jezdí lidé z okruhu až 50 kilometrů. U nás, díky Bohu, už to umíme také.

Ryba

Náhodně jsem večeřel ve vesnici Jítrava u Rumburku, pak ve Vojkovicích na Šumavě, na farmě u Pelhřimova, poblíž Třeboně a nedaleko Frýdku-Místku. Byl jsem okouzlen nejen kreativitou kuchařů, ale také geniálním využitím lokálních a sezónních surovin a bylinek. Nic nebylo vyumělkováno, nic si nehrálo na velkou gastronomii. Bylo to autentické, velmi dobré, porce na mě až příliš velké a poměr mezi cenou a kvalitou více než vstřícný.

Slyšte, i v naší zemi už najdete vynikající gastronomii také v zapadlých končinách! Každé takové gastronomické překvapení je pro mě jako pohlazení po bříšku i po duši. Nikdy na to nezapomenu a taky to všem řeknu! A to je ten pravý marketing!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio