Zbaví se Chlumec přetížených silnic?

1. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Stavba dálnice D-11 z Poděbrad do Hradce Králové by mohla začít obchvatem Chlumce nad Cidlinou. Vyplynulo to z jednání zástupců chlumecké radnice, členů Ředitelství silnic a dálnic, ale také z postoje státního fondu dopravní infrastruktury. O tom, zda se Chlumec v dohledné době opravdu zbaví dopravní přetíženosti nebo ne, informuje Eva Boudová.

Jednání ohledně dostavby dálnice D-11 se podobají tanci na tenkém ledě. Chlumec nad Cidlinou, který je součástí plánované dostavby, však i přesto už několik let hledá opěrný bod, od kterého by se dále mohla odvíjet další vyjednávání. Až do schůzky na chlumecké radnici nenasvědčovalo nic tomu, že by se město, které denně čelí náporu osobní a nákladní dopravy, mohlo stát místem přednostního řešení. Tím je stavba 6 km dálničního obchvatu. Ředitelství silnic a dálnic, které se k celé věci stavělo odmítavě, však nyní tuto variantu připouští. Ředitel Petr Laušman k tomu dodává.

"Je to reálná varianta za určitých předpokladů, protože celá dálnice D-11 je blokována různými iniciativami a navíc tedy jde o vlastníky pozemků, kterých je značné množství. Čili úplně stejně jako jinde, v oblasti Chlumce bude záležet především na tomto. Jaký ten přístup bude jak vlastníků, tak těch odpůrců té dálnice. Je reálné to za určitých předpokladů udělat jako prioritní záležitost."

Podle slov náměstka ředitele státního fondu dopravní infrastruktury Jiřího Nováka by dostavba dálnice, zahrnující také chlumecký úsek, měla být finančně zajištěna bez větších problémů.

"Dálnice D-11 i z hlediska bezpečnosti je chápána jako prioritní. Už na tento rok máme připraveno přibližně 140 mil.Kč pro tu stavbu 1104 a na příští rok předpokládáme na tuto stavbu asi 370 mil.Kč, z toho na ten úsek, kde dneska jsme 290 mil.Kč, takže je tam i finančně respektována etapovitost té stavby a možnost některé ty etapy dělat dříve."

Chlumecký starosta Miroslav Uchytil označil celé setkání, poprvé za několik let, za průlomové.

"Já si myslím, že jsme dopadli velmi dobře, protože už dál není možno tvrdit, že náš požadavek je nereálný. Dovolil-li to stavební zákon pustit část dálnice jako stavbu dočasnou, není to v žádném rozporu se stavebním zákonem, opíráme se o nařízení vlády 13, které bylo vydáno ministerstvem pro místní rozvoj, což je ten kousek té silnice tady od Chlumce nad Cidlinou k tomu Levínu, dokonce nás tento výnos z ministerstva pro místní rozvoj opravňuje k tomu, že nemusíme oslovovat a brát do hry ekologické aktivisty."

Stavba chlumeckého obchvatu by měla začít v polovině příštího roku. Se zprovozněním se počítá v roce 2003.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: ebo
Spustit audio

Více z pořadu