„Zázraky se tady dějí pořád,“ říká spoluautor webu Miluju Prahu

9. únor 2019

Nadšenci, kteří se zajímají o starodávná zákoutí a tajemná místa Prahy, stále existují. A není jich málo! Na facebookovém profilu webu milujuprahu.cz, který slaví šesté výročí, brouzdá na 90 tisíc lidí. Z toho má radost nejenom spoluautor webu, novinář a fotograf David Černý. Jaký význam pro jeho práci mají sociální sítě? A kde bere nápady pořád po něčem pátrat?

Dříve měla média na všechno monopol a člověk, aby mohl nějaký mediální projekt rozjet, potřeboval spoustu peněz. Dnes je ale situace jiná. „Fascinující je proměna toho, že lze dělat médium sám. Dá se to odpracovat,“ říká.

Spoluautorů webu milujuprahu.cz jsou ale de facto stovky a tisíce – bez lidí, kteří posílají své fotografie, by totiž takový projekt vůbec nemohl fungovat. „Novinářská práce nevymizela,“ zdůrazňuje David Černý, který rovněž uvedl do provozu aplikaci iReporér, díky které můžete svoje záběry vidět v televizi.

A víte o tom, že v Praze se zázraky dějí pořád? Stále se něco nového objevuje – například před pár lety našli pod kostelem na pražské Loretě starou kryptu, o které nikdy nevěděl a která je vymalována pohřebními výjevy.

Staré město je taková atrakce, že lidé občas zapomínají, že tam někdo žije.
David Černý

Na balkóně Domu u obrázku Panny Marie na Karlově mostě zase svítí tři lampičky s věčným světýlkem. Dříve svítila jenom jedna. Proč? A jak se zbývající dvě podařilo nalézt? To je také jeden z příběhů, který přiměl Černého, aby napsal knihu 25 tajemství Prahy.

„Každá z lampiček má své jméno. Ta, co přežila rudé prapory, se jmenuje Petruška,“ popisuje pravdivou legendu David Černý.

Co vypráví legenda o Petrušce? A proč jsou ježci největší průvodci pekařů? Poslechněte si celý rozhovor v auidu nebo ve videu.