ZÁZRAKY MEDICÍNY: Vyšetření genů ukáže riziko nádorového onemocnění

Rakovina prsu je v Česku vůbec nejčastějším nádorovým onemocněním. Ročně ji lékaři diagnostikují asi sedmi tisícům žen a tento počet neustále stoupá. Riziko vzniku nádoru jsou odborníci schopní určovat stále přesněji. A to pomocí moderních metod lékařské genetiky. Na to se zaměřují i v jediném specializovaném centru onkologické péče v Česku, v brněnském Masarykově onkologickém ústavu.

U paní Libuše lékaři potvrdili genetickou mutaci, kvůli které je k národovým onemocněním náchylnější. „Rakovina tlustého střeva byla třeba u bratrance, a od matky sestra umřela na rakovinu dělohy,“ popisuje.

Na oddělení genetiky nádorů na Masarykově onkologickém ústavu působí lékař Marek Svoboda.U těch osob, kde se vyskytuje například jeden nádor prsu v rodině, to může být třeba dvojnásobně vyšší. Pokud je tam těch nádorů víc, nebo pokud se prokáže právě ta mutace, tak to riziko může skutečně narůst až na desetinásobek,“ vysvětluje Svoboda.

„Dřív jsme měli metody, které sice dokázaly velmi dobře a pečlivě vyšetřit tyto geny, ale toto vyšetření trvalo poměrně dlouho. Běžně byla dostupnost výsledků těchto vyšetření třeba i za rok. Dnes máme nové technologie a metody, které jsou schopny nám podat výsledek v řádu několika týdnů, málo měsíců. Takže i toto se výrazně urychlilo, takže jsme schopni o to dříve zavést preventivní opatření," říká lékař.

Je důležité svou rodinnou anamnézu konzultovat s praktickým lékařem, který zná kontakty na pracoviště, kde mohou odborně rodinu vyšetřit a zjistit, jaké je riziko a podle toho navrhnout program prevence.

autor: jel
Spustit audio