„Zázrak! A skláři nebudou mít co žrát,“ předpovídala v Pelíškách. Stella Zázvorková by oslavila 100 let

„Nebála se zesměšnit sama sebe, a přitom se dokázala odevzdat i něžným rolím jako málokdo,“ řekl o Stelle Zázvorkové její divadelní kolega Jan Werich. Připomeňte si její filmovou, ale i rozhlasovou stopu.

Mnoho diváků si Stellu Zázvorkovou vybaví například jako babičku z filmu Pelíšky. „Zázrak... A skláři nebudou mít co žrát,“ říká na vánoční návštěvě, kde poprvé vidí téměř nerozbitné skleničky. Do role starostlivé matky ji obsadil také Jan Svěrák ve filmu Kolja.

Čtěte také

Ještě předtím v osmdesátých letech si zahrála další rodinnou postavu – v seriálu Arabela. Jako paní Majerová musela v pohádce řešit, že se její herecký partner Vladimír Menšík proměnil v jezevčíka. 

Diváci si Stellu Zázvorkovou oblíbili také v rolích z filmových komedií Zítra to roztočíme drahoušku nebo Jak utopit doktora Mráčka, v nichž si zahrála společně s Milošem Kopeckým. S ním také několik let žila.

S herectvím začala už za druhé světové války, kdy vystupovala na malých pražských scénách. V polovině padesátých let si ji všiml Jan Werich, který vedl divadlo Satiry, dnešní Divadlo ABC.

Stella Zázvorková zanechala také významnou stopu v rozhlasovém archivu. Zahrála si v desítkách rozhlasových her – mezi nimi například slečnu Marplovou v detektivce Utonulá spisovatelky Agathy Christie, kterou si můžete poslechnout na audioportálu mujRozhlas.

Celou hru si můžete poslechnout v naší aplikaci mujRozhlas, kde najdete také rozhovory se Stellou Zázvorkovou nebo dokumentární pořady o jejím životě. 

autoři: Martin Hrnčíř , vma
Spustit audio

Související