Zažít město jinak stále roste, jarní edici ale neplánujeme, říká hlavní koordinátor Tomáš Fridrich

18. září 2021

Hlavní program letošních sousedských slavností Zažít město jinak se uskutečnil v sobotu 18. září. Novým vedoucím koordinátorem je od jara Tomáš Fridrich, který dříve působil jako dramaturg a produkční v Goethe-Institutu či programový ředitel DEPO2015 v Plzni. „Nejčastější dotaz je na jarní edici, ale tu nezvládneme zorganizovat ve stejném rozsahu, pokud nás nebude dvakrát víc a nebudeme mít třikrát víc peněz,“ říká v rozhovoru o fungování celého projektu s 15letou tradicí.

„Určitě je co vylepšovat. Stále řešíme, jak místním organizátorům práci zjednodušit, jak dělat marketing a PR i doprovodné programy. Idea ale zůstává stejná – proměnit veřejný prostor na místě, kde se Zažít město jinak koná. Alespoň dočasně a ideálně i posléze během roku,“ vyjmenovává Fridrich hlavní náplň slavností, které se z původně čistě pražských rozrostly postupem let až do dalších třiceti měst v loňském roce.

„Letos už je jich skoro padesát a z toho mám největší radost. Mimopražské lokality mají můj velký respekt, protože od nás nedostávají takový servis jako ty pražské, především co se týká agendy záborů ulic a dalších veřejných prostranství,“ zmiňuje vedoucí koordinátor největší rozdíl mezi Prahou a dalšími městy. Náročné vyjednávání s úřady si tak mimo Prahu musí místní organizátoři odpracovat sami.

Jaké jsou bonusy, které získají místní koordinátoři v Praze i mimo ni? Co bylo pro Tomáše Fridricha v uplynulých měsících největší výzvou? Na co se soustředili Matouš Knapp z břevnovské části oslav a Linda Lomozová z pražských Ďáblic a jak vypadal tamější letošní program? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.