Závodění mě baví, nechci se s tím rozloučit jen tak, říká k ohlášenému konci kariéry mnohonásobná cyklistická šampionka Pavla Havlíková

Hostem Pavla Petra v pořadu Setkání u mikrofonu byla mnohonásobná šampionka v různých cyklistických disciplínách Pavla Havlíková. Řeč byla tedy hlavně o cyklistice.

Osmatřicetiletá Pavla Havlíková závodí už přes dvacet let a vyhrává tituly v silniční cyklistice, horské cyklistice i v cyklokrosu, ve kterém je osminásobnou mistryní ČR. V čem jí právě tato disciplína učarovala?

„Ten sport je strašně dynamický a není to jen o šlapání na kole. Beru to tak, že cyklistika je jen jedna, a prostě jsem to brala jako další odvětví cyklistiky, ale postupem času se ukázalo, že ta disciplína mi nejvíce sedí a nejvíce mě baví,“ uvedla k cyklokrosu Pavla Havlíková.

Sportovní redaktor Pavel Petr si do Setkání u mikrofonu pozval mnohonásobnou šampionku v různých cyklistických disciplínách Pavlu Havlíkovou

Právě s touto disciplínou na té nejvyšší úrovni se přední česká závodnice rozloučila loni v listopadu v Táboře na závodu Světového poháru, kdy oznámila konec kariéry. Podle svých slov už bude jezdit jen tak pro radost a postupně se chce stále více věnovat trénování mladších cyklistů.

„Příprava na trenérskou kariéru probíhá už strašně dlouho. Já se se vlastně s tou kariérou loučím hodně let, každý rok říkám, že už do té dřiny nechci a stejně do toho naskočím znova. V pohárových závodech mě asi v příští sezoně uvidíte, třeba už ne ve všech. Už to nebude na tak top úrovni, prostě si vyberu jenom závody, které mi budou vyhovovat, ale tam už opravdu budou důležitější ti svěřenci, kteří už jsou už i teď, ale chci se jim věnovat na sto procent. Já jsem člověk, který neumí dělat něco na půl. Teďka to tak je,“ zakončila Pavla Havlíková.

A o čem byla ještě řeč? Třeba o začátku její kariéry, jak se k cyklistice vůbec dostala, jaké to je živit se tímto sportem, nebo třeba o tom, jak cyklokrosaři překonávají zimu během závodů či jak její trénink ovlivnil prodělaný covid. Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související