Závan starých časů v Příboře. Na výstavě si budete připadat jako v obchodě před 80 lety

9. prosinec 2018

Výstava kompletního sortimentu současné galanterie nebo papírnictví by asi moc lidí nezaujala. Jenže když jde o původní zboží z let 1938 a období po druhé světové válce, už je to určitě zajímavější. Majitelé obchodu v Příboře ho schovali ve strachu před zabavením Němci a komunisty. Teď je celá sbírka k vidění v místním muzeu.

„Jsou tady konfety, různé spony, třeba i takové nádoby, do kterých se dával prášek a tím se zasypával psaný text. Takovou dominantní položkou z celého toho seznamu obchodu jsou nitě. Máme k nim i obrovské množství knoflíků, jehel, náprstků, různých sponek, zapínání. Prostě všechno, co si vlastně v té galanterii dovedete představit,“ vypočítává Monika Chromečková, průvodkyně Muzea Příbor.

Na výstavě uvidíte také ponožky, punčocháče. Je tady i teplé spodní dámské prádlo. Všechno vypadá úplně jako nové, jenom obléct. „No, dalo by se říct. Sice to jsou sbírkové předměty, takže nemůžeme zjišťovat jejich funkčnost, ale jak vidíte, jsou ve velice dobrém stavu,“ dodává Monika Chomečková.

„Zboží je z obchodu Sasín, jak se jmenoval. Bylo to takové zjevení, když jsme přišli na tu půdu tam a teď jsme tam viděli to obrovské množství zboží. Protože když se uchová takový kompletní soubor z konkrétní doby, tak to je obrovský materiál, který nám dokáže vypovědět mnohé o té době. Takže pro muzejníky to byl velký objev, ačkoliv ti majitelé o tom, že to tam mají, věděli celou dobu,“ vzpomíná vedoucí Muzea Příbor Václav Michalička.

Zboží na půdě a ve sklepě schovávali Češi. Nejprve v roce 1938 před Němci. „No a potom se to schovávalo před znárodněním, kdy pořád doufali, že budou moct prodávat a že ten obchod bude nějakým způsobem pokračovat. No a potom jim to tam zůstalo, oni měli část zazděnou v takové malé místnůstce ve sklepě, část měli zase na půdě v takové jakoby falešné stěně schované. Což bylo pro válečné roky obvyklé,“ dodává Václav Michalička.

Na zboží ukryté v obchodě tady na náměstí se mohou teď podívat lidé na výstavě až do 2. června příštího roku.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související