Zátopek, Jágr, Navrátilová… ale i typický český pivař. Pavel Maurer je hrdý na celý národ

1. leden 2016
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer v novoročním bilancování vzpomíná na slavné Čechy a Češky, nezapomíná ale tak na české spotřebitele, které nikdy nezná. Zejména na české pivaře – díky nim nás stále nikdo nesesadil z pivního trůnu.

Vždy, když začíná nový rok, myslím na významné příslušníky našeho národa. Vybavuji si - velké Čechy, a jsem na ně patřičně hrdý.

Třeba na Emila Zátopka, jednoho z našich nejslavnějších sportovců, světového rekordmana ve vytrvalostním běhu. Občas u nás v Troji potkávám jeho manželku – oštěpařku Danu Zátopkovou, též olympijskou vítězku, jak si ve svých 93 letech vykračuje s úsměvem na tváři.

Také si s pýchou vybavuji super-hokejistu Jaromíra Jágra. Nikdy jsem sice neviděl jediný hokejový zápas, a jeho osobně jsem poznal v životní velikosti pouze vypracovaného v bílém marcipánu v Muzeu Čokolády v Táboře, ale slyšel jsem, že jeho maminka skvěle vaří a božský Jára má prý slabost pro českou hutnou kuchyni. To je dobře, on potřebuje hodně energie.

Jsem také pyšný na tenistku Martinu Navrátilovou, která vyhrála nejvíc grand slamů na světě a kterou jsem měl tu čest pozvat na míchaná vajíčka do prestižní kavárny Sarabeth's poblíž Central Parku na Manhattanu.

Jaromír Jágr se ve čtvrtfinálovém utkání trefil hned dvakrát

Také jsem v těchto dnech obzvláště hrdý, že naše země zrodila takové velikány, jako vědce Otto Wichterleho, co vynalezl kontaktní čočky, nebo Karla Čapka, který obohatil svět o výraz robot ze svého slavného dramatu R.U.R. A co teprve režisér Miloš Forman, jehož filmy Hair, Amadeus či Přelet přes kukaččí hnízdo získaly spoustu Oskarů? Tak na ty všechny s pýchu v srdci teď myslím…

Pivo je naše doména

Abychom však nezůstali pouze u jednotlivců – jsem v těchto novoročních svátečních chvílích také velmi hrdý na celý náš národ. My totiž, kromě sportovců, umělců a vědců, také hodně skórujeme ve světové gastronomii. Jsem na naše občany hrdý, že se již mnoho let s přehledem drží na špičce ve spotřebě piva.

Čtěte také

Pivo je naše doména, zatím nás nikdo nesesadil z pivního trůnu. Němci, Dánové, Belgičané či Irové se svými 107 litry piva ročně na hlavu jen velmi vzdáleně dosahují k našim úctyhodných 144 litrům piva na osobu.

Já vím, že v tom je i vývoz, také, že nepijí kojenci a že nám hodně pomáhají britští turisté loučící se u nás se svobodou, ale náš typický český pivař je pořád významnou složkou této globální kategorie slávy.

pípa

Až si budete, jako dnes já, pyšně připomínat všechny naše slavné velké Čechy, nezapomeňte na ty bezejmenné, ale velmi zodpovědné spotřebitele, kteří nám v této kategorii zaručují absolutní světové prvenství a mezinárodní proslulost.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio