Zatěžovací zkoušky prověřily most na silnici I/35 u Hořic. Po roce a půl by se vrací do provozu

27. říjen 2020 07:37

Oprava mostu na silnici I/35 u Hořic se blíží ke konci, už na konci týdne se po něm projedou první řidiči. Zatímco některé detaily je ještě potřeba dodělat, zatěžovací zkoušku - jednu z klíčových prověrek bezpečnosti - už má most za sebou.

Před polednem se do těsného šiku na most řadí šest naložených nákladních aut, zkouška může začít.

Čtěte také

„Zatěžovací stav je tvořen šesti nákladními automobily, z nichž čtyři jsou naloženy na celkovou váhu 32 tun, plus mínus jedna tuna u každého vozu. A dvě auta jsou naloženy na váhu 26 tun, taktéž plus mínus jedna tuna," vysvětluje Vladimír Dubšík ze společnosti Eurovia.

Most je zatížený zhruba 180 tunami, unesl by ale i dvakrát tolik. Pro účely zkoušky takové zatížení stačí.

„V této chvíli jsou vozidla v zatěžovací poloze, budou v ní několik desítek minut. V průběhu zatížení se měří průhyb konstrukce. Následně se konstrukce odtíží, to znamená, že ta auta odjedou do předpolí, a bude se ještě měřit a sledovat návrat konstrukce zpět do původního stavu," popisuje Vladimír Dubšík.

I když zatěžovací zkoušky prakticky vždy dopadnou dobře, nikdo si nedovolí nic podcenit a automaticky počítat s tím, že i tentokrát to vyjde.

Pokud všechno dopadne jak má - a jde spíš už jen o formalitu - vrátí se doprava z objížděk na hlavní tah už tento týden, říká mluvčí Eurovie Iveta Štočková.
„Most bude spuštěn do provizorního provozu v neděli 1. listopadu. Řidiči budou ještě projíždět prakticky po stavbě, tedy může se stát, že tu bude ještě snížená rychlost. Budou probíhat ještě dokončovací práce na mostě."

Čtěte také

Ředitelství silnic a dálnic pak bude ještě muset opravit objízdné trasy a železniční přejezd v Hořicích. Náklady na opravy jsou započítány v ceně projektu na most samotný. Původně to bylo 222 miliónů bez DPH, konečná cena je o 22 miliónů korun vyšší.

Na opravách objízdných tras se bude pracovat do května příštího roku.

Podle starosty Hořic Aleše Svobody ze Šance pro rozvoj by to bez zmíněných oprav nešlo.
„Vzhledem k tomu, že museli opravovat už v průběhu stavby několikrát, tak ta silnice je po náporu tisíců vozidel určitě hodně zničená. Takže si myslím, že těch oprav bude hodně."

Zatěžovací zkouška je jednou z posledních prověrek před uvedením mostu do provozu

Pro samotné Hořice už nebudou objížďky během oprav na stávajících objízdných trasách znamenat žádnou zásadní dopravní komplikaci vzhledem k tomu, že se většina dopravy vrátí na silnici první třídy.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související