Zátěže našeho sluchového ústrojí

30. březen 2006
Vaše téma

S hlukem se potýkáme na pracovišti, v domácnostech i jinde, ale předmětem dnešního Vašeho tématu jsou zátěže našeho sluchového ústrojí ve městech a vesnicích, který způsobuje doprava a také stavební práce. Pokud se někdo pohybuje v hlučném prostředí, tak je pod neustálým tlakem na organismus, stává se náchylnějším k nemocem a proto je třeba nemocnost lidí, kteří žijí ve velkých městech vyšší. Varuje doktorka Kateřina Valešová z Centra hygieny životního pros

Valešová: Jednak poškození sluchového aparátu, ovlivnění kardiovaskulárního systému, rušení spánku, obtěžování hlukem.

Existuje názor, že lidé si na trvalý hluk zvyknou, ale ten je mylný. Stejně jako názor, že děti jsou vůči vysoké hladině hluku odolnější než dospělý lidé.

Valešová: Děti jsou naopak jednou z nejvíce citlivých skupin populace co se týče nadměrného hluku. Týká se to také trochu anatomického uspořádání jejich sluchového analyzátoru. Neví se proč, ale hodně epidemiologických studií, které se v současné době dělají a které již byly provedeny, tak zjišťují, že například zvýšený krevní tlak je více u malých dětí než u dospělých.

Zvuky jsou přirozeným projevem života, zpěv ptáků, hučení větru v korunách stromů i lidská řeč. To vše nám může být příjemné. Jestliže však takové zvuky naberou na síle, začnou nás obtěžovat, vadit nám. Pak mluvíme o hluku.

Valešová: U každého člověka jsou individuální rozdíly ve vnímání hluku, protože platí, že lidé jsou citliví vůči hluku podle jeho fyzikálních vlastností, to je jakou má intenzitu, jak dlouho trvá, jakou má frekvenci. Velmi důležité je, jak lidé vnímají hluk, který je poškodí na zdraví, jak jsou vůči němu citliví. Obecně platí, že 10 až 20 procent naší populace je velmi citlivých a také nadměrně tolerantní vůči působení hluku.

Nechtěný nadměrný hluk trápí Světové zdravotnické organizace noc co noc třetinu lidí v Evropě. Více než polovina obyvatel Evropské unie bydlí v oblastech, kde je nedostatek klidu. Ale na rozdíl od České republiky, v jiných zemích Evropské unie existuje zákon o hluku, který reaguje na nové skutečnost.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu