Zastupitelé Hradce Králové by dnes měli definitivně rozhodnout o černé stavbě společnosti CTP

12. březen 2019 10:26

Firma s městem jedná, nabídla i finanční kompenzaci, ale jestli získá dodatečné povolení se odhadnout nedá. Zastupitelstvo v Hradci Králové bude dnes rozhodovat o tom, jestli na východním okraji města vyrostou sklady CTP nebo jestli bude muset firma založenou černou stavbu odstranit. 

Firma CTP se omluvila. Chce smírnou cestou řešit situaci rozestavěných skladů v Hradci Králové

Stavební jeřáb

Hradečtí zastupitelé si na pracovním jednání vyslechli omluvu od regionálního ředitele firmy CTP za postup firmy v minulosti. Tehdejší vedení rozestavělo načerno sklady u silnice na Třebechovice a pak ještě podalo na město žalobu. Teď se zdá, že by obě strany mohly najít společnou řeč, výhodnou jak pro CTP, tak pro Hradec Králové. 

Hlasování bude nejspíš hodně těsné - někteří zastupitelé jsou pro dodatečné povolení, další striktně proti.

Shoda nepanuje ani v jednotlivých stranách a hnutích. Řada zastupitelů dlouho nemohla firmě CTP zapomenout její styl jednání s městem poté, co společnost stavbu zahájila.

Vzpomíná bývalý primátor a současný zastupitel Zdeněk Fink z HDK.
„Budu mluvit o panu Fossovi a holandském investorovi, který tady chtěl ty haly stavět a začal stavět bez stavebního povolení a v rozporu s územním rozhodnutím. Tak jsme to považovali za nehorázné a s tím člověkem se těžko dalo jednat a sedět u stolu, on byl hodně výbušný, nechoval se příliš taktně v situaci, do které se dostal vlastně sám, svým rozhodnutím."

Mapa Hradce Králové - černá stavba

Firma dokonce podala na město žalobu, v poslední době ale nové vedení svůj přístup mění.

Společnost uznala svá pochybení s tím, že přes osobní ani právní spory cesta nevede, a nové vedení žalobu stáhlo, říká regionální ředitel firmy CTP Zdeněk Appeltauer.
„Nechceme válčit s městem, vůbec ne. Důkazem toho je, že jsme stáhli žalobu. Nechceme se s nikým dohadovat a s nikým bojovat."

CTP také nabídlo městu kompenzaci ve výši až 15 miliónů korun

Podle Zdeňka Finka ale není možné, aby si někdo za peníze koupil jiný přístup města než by byl v případě toho, kdo peníze nemá.

Proti dodatečnému povolení byli a jsou ze stejného důvodu i zastupitelé Změny pro Hradec a Zelení, naopak třeba někteří členové bývalé magistrátní koalice budou hlasovat pro dodatečné povolení. Jednotné není ani Hnutí ANO ani ODS.

Nižší daně z nemovitosti, opravy Benešovky a Velkého náměstí. Na to se mohou těšit Hradečáci

Centrum královského věnného města Hradec Králové

Zlepšení fungování samotného magistrátu a zefektivnění jednotlivých agend města, nižší daně z nemovitosti, nebo například pokračování v přípravách na opravy Benešovy třídy a Velkého náměstí. To jsou jen některé body z programového prohlášení nové magistrátní koalice. Ta své programové priority zveřejnila tři měsíce po komunálních volbách.

Primátor Alexandr Hrabálek za ODS ale považuje za nutné kauzu uzavřít.
„Tady se střetávají dvě polohy. Jedna je etická a druhá praktická. A ten spor se táhne tak dlouho, že už je zapotřebí ho vyřešit. Ať tak, či tak. My jsme si v rámci koalice řekli, že budeme hlasovat jednotně. Protože už v minulém zastupitelstvu byla jakási hlasování a chceme, aby zůstala konzistentní."

Současný primátor také prozradil, jak se na celou věc díval ještě před svým vstupem do politiky, jako běžný občan.
„Ze začátku se mne to samozřejmě dotklo. Protože vím, co je to stavební řízení, vím, že černá stavba by se neměla provádět. Nicméně později, když jsem byl informován, tak jsem zjistil, že oni některá povolení měli, byl tam určitý závazek pro dřívějšího majitele toho pozemku a rázem ta situace přestala být černobílá."

Zastupitelstvo v Hradci Králové zasedá dnes od 16 hodin, projednání dohody se společností CTP je v plánu na 18:30. Už předtím - v 17 hodin - by měl přijít na řadu bod o kontrole projektu na fotbalový stadión.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související