Zástupci Krajské zdravotní kývli na převzetí Lužické nemocnice. Dluh 50 milionů z loňska zaplatí Rumburk

25. červenec 2019 08:59

Krajská zdravotní je připravená převzít nemocnici v Rumburku. Podmínkou je to, aby byla Lužická nemocnice bez dluhů.

Ztráta nemocnice za loňský rok přesahuje 50 milionů korun. Další peníze pak budou potřeba na pokrytí letošních dluhů. Městská společnost je kvůli tomu v insolvenci a hrozí omezením péče. Ve spádové oblasti Šluknovského výběžku přitom žije na 55 000 lidí.

„Pokud všechno půjde optimálně, tak se domnívám, že by to mohlo být na konci září, října,“ uvedl k možnému termínu převzetí Lužické nemocnice krajskou zdravotní ústecký hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM. Podmínkou kraje i Krajské zdravotní je ale to, aby byla Lužická nemocnice bez dluhů.

Město Rumburk už avizovalo, že je připravené vyrovnat loňskou ztrátu, která převyšuje 50 milionů korun. Problémem ale bude zřejmě úhrada letošní, několikamilionové ztráty.

„Vzhledem k tomu, že chtějí veškerá aktiva, nějaké zaměstnance a tady ty věci, tak samozřejmě se předpokládá, že tam je úhrada ztráty za letošní rok. Tu ale letos nejsme schopni udělat, takže nevím, jak to tam bude do detailů,“ vysvětluje starosta Lumír Kus z hnutí ANO.

Pokud město ztrátu uhradí, je Krajská zdravotní připravená nemocnici převzít. Provozovat by tam chtěla podle generálního ředitele Petra Fialy následující obory: „Interna, chirurgie, multioborová jednotka intenzivní péče, komplement a ošetřovatelská péče.“

V pondělí má podle něj poskytnout Rumburku smlouvu o smlouvě budoucí na převzetí tamní nemocnice. Vedení města jí chce co nejrychleji prostudovat.

„My si potom musíme nechat udělat právní rozbor té smlouvy a zjistit, co nás to bude stát a jestli na to máme. A pak samozřejmě informovat, jestli jsou pro nás ty podmínky akceptovatelné,“ doplnil starosta Lumír Kus.

Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka by mohl městu Rumburk na úřadu části dluhu nemocnice půjčit peníze Ústecký kraj.

Spustit audio

Související