Zastavení Babišova trestního stíhání může být dobrá zpráva pro opozici, míní komentátor Hartman

2. září 2019

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podle Deníku N navrhl zastavit stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) i jeho rodinných příslušníků a spolupracovníků v kauze Čapí hnízdo. Jak uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala, Šaroch v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy změnil názor.

„Žádné rozhodnutí vydáno nebylo. Byl předložen koncept, respektive dozorující státní zástupce vyhotovil nějaké rozhodnutí, a to v rámci hierarchie státního zastupitelství putovalo k vedoucímu státnímu zástupci, který se tím zabývá,“ upřesnil mluvčí.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman se pozastavuje nad tím, že Šaroch takto nerozhodl už v průběhu trestního stíhání, v poslední době se totiž neobjevily žádné nové skutečnosti.

Jsou tam otazníky, které by měl vysvětlit svým nadřízeným, ale měl by také předstoupit před veřejnost. Práce státních zástupců se musí respektovat, ovšem ne bezvýhradně a bez kritické reflexe.
Petr Hartman

Podle něj je třeba především rozptýlit pochybnosti, že při rozhodování státního zástupce nehrál žádnou roli fakt, že v případu jde o premiéra. Hartman připomíná také nedávnou výměnu na postu ministra spravedlnost, která nikdy nebyla logicky zdůvodněna.

„Hovořilo se o tom, že tento krok může souviset s tím, že trestní stíhání se bude vyvíjet tím směrem, jakým se nyní vyvíjí,“ naznačuje komentátor a připomíná i připravovanou novelu zákona o státním zastupitelství, která umožní nejrůznější personální změny.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch a policista Pavel Nevtípil (vlevo) v Poslanecké sněmovně

Kauzy Čapí hnízdo a trestního stíhání premiéra se dlouhodobě snaží využívat opozice, podle Hartmana ale tato kritika na voliče nezabírá: „Zastavení trestního stíhání by pro opozici mohla být dobrá zpráva. Mohla by se zkusit věnovat programu a oslovit voliče něčím jiným.“

Andreji Babišovi by prý naopak spíše pomohlo, kdyby ho osvobodil soud, což by opozice těžko mohla dále zpochybňovat.

Pokud by premiérovo trestní stíháno bylo nakonec opravdu zastaveno, byla by to podle Hartmana špatná zpráva pro ČSSD, protože by to rozšířilo manévrovací prostor hnutí ANO pro spolupráci s dalšími stranami, které odmítají vládu s trestně stíhaným premiérem.

„Opozice si teď bude vychutnávat podobnou roli, jako dosud Andrej Babiš – bude hovořit o vadách na kráse právního státu a možnosti objednat si zastavení trestního řízení. Ale až emoce opadnou, možná si pravicová opozice uvědomí, že programově by si s ANO mohla rozumět,“ přidává se politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Hosty speciálu byli:

Petr Hartman – komentátor Českého rozhlasu
Robert Malecký – analytik serveru Hlídací pes
Lukáš Jelínek – politolog z Masarykovy demokratické akademie

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.