Zaslouží si Velká trojka amerických…

Bude o tom jednat Kongres, který dostal včera od společností General Motors, Chrysler a Ford žádost o pomoc v celkové výši 34 miliard dolarů. Pokud ji nedostanou, hrozí prý jim krach a o práci by údajně mohly přijít až 3 miliony Američanů.

Kdeže jsou doby, kdy automobily Ford, Chrysler a General Motors vládly americkým silnicím zdánlivě na věčné časy a zahraniční konkurenci nedávaly šanci. V důsledku především finanční krize a další okolností se prodává méně aut a velká Trojka trpí víc než jiné značky.

Firma General Motors zaznamenala v listopadu pokles prodeje o 41 a Ford o 31 procent. Prodej Chrysleru propadl dokonce o 47 procent, skoro o polovinu.

Problémy mají i jiné automobilky, ale zmíněná trojice hrozí kolapsem, pokud nedostane od státu pomocnou ruku v podobě miliardových úvěrů. Její manažeři o to žádali v Kongresu před několika týdny, ale neuspěli. Dostali nicméně odklad, aby přišli s konkrétním plánem, na co chtějí a potřebují miliardy z peněz daňových poplatníků využít. Včera tak učinili.

General Motors žádá 12 a případně dalších 6 miliard dolarů, pokud to bude potřeba. Ford chce 9 a Chrysler 7 miliard. Podle toho, co říkají zákonodárci, musí vedení automobilek odpovědět především na následující otázky:

Co udělá s náklady na mzdy a jiné druhy odměn zaměstnanců, které jsou u nich i kvůli velkorysým dohodám s odbory v dávné minulosti podstatně vyšší než u konkurence.

Druhou nepříjemnou otázkou jsou platy manažerů. Nebo spíš byly, protože sami kapitáni Velké trojky si začaly platy dobrovolně krátit případně se jich vzdávat.

Za třetí musí kongresmany Velká trojka přesvědčit, že budou vyrábět ekologičtější automobily s nižší spotřebou.

Navíc budou zmíněné firmy potřebovat snížit počet autorizovaných dealerů. Například japonská Toyota jich má ve Spojených státech asi 2000 a u každého z nich prodala v roce 2007 v průměru přes 1600 aut. Ford má 4000 dealerů, kteří prodali ve stejném roce v průměru pouze 236 vozů.

Pokud neodpovědí šéfové Velké trojky na tyto otázky, bude pro mnohé kongresmany zřejmě velmi těžké zvednout ruku pro jejich záchranu.

Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington

autor: vpo
Spustit audio