Zasedání poroty mezinárodní kategorie cestopisů: Od začátku bylo jasno

22. únor 2013

Obsahově, tematicky a žánrově pestrá kategorie cestopisů by mohla na první pohled pro porotce představovat poměrně komplikované hodnocení jednotlivých příspěvků. Zasedání poroty bylo však velmi svižné a rozhodnutí padla rychle. Hledělo se především na atraktivitu sdělení a formu interpretace.

Vybrat favorita mezi devětatřiceti příspěvky z různých zemí, s velmi rozličnou tématikou a stopáží pohybující se průměrně kolem dvaceti minut, by se mohlo někomu zdát jako poměrně náročný úkol. Názory porotců Ivety Toušlové, Elišky Závodné, Ľubomíra Zemana, Jaroslava Skalického a Miroslava Konvaliny se však od samého začátku zasedání shodovaly. V tom, které příspěvky obsadí první tři vítězné příčky, mělo osazenstvo poroty jasno. Nedebatovalo se ani o konkrétním umístění jednotlivých soutěžících. Zasedání poroty bylo tak spíše setkáním, kde se odůvodnila jednotlivá umístění a naposledy poslechli vybraní interpreti. Největší komplikací se paradoxně stala krátká definice vítězných příspěvků, která má být zmíněna při vyhlašování výsledků. Shrnout dojmy z poslechu a odůvodnit dané ohodnocení do jedné nebo dvou vět bylo vzhledem k rozsahu cestopisů nelehké.

Nejvíce se při hodnocení porotci zaměřovali na originalitu a preciznost zpracování jednotlivých témat. Netradiční námět však k získání některého z ocenění nestačil. Porota se zaměřili také na formu interpretace tématu, autentičnost dokreslujících zvuků a emoce, které by sdělení v posluchači mělo vždy vyvolávat.

Jako jediný problém vnímali porotci fakt, že se v dané kategorii nijak nerozlišují jednotlivé žánry. Hodnocení cestopisného dokumentu nebo zahraniční reportáže může prý být někdy záludné. Do budoucna by tedy uvítali konkrétnější selekci pořadů.

autor: mach
Spustit audio