Zásadní odpor proti prolomení těžebních limitů jsem nezaznamenal, říká Jaromír Franta

Obyvatelé Horního Jiřetína jsou v pohotovosti. Vláda v demisi vážně zvažuje, že by zrušila limity pro těžbu hnědého uhlí na Mostecku. Premiér Jiří Rusnok je označil za vyčpělé a překonané.

Zástupci horníků vyzývají kabinet, aby více než 20 let staré vládní usnesení týkající se těžebních limitů zrušil. V takovém případě by se hnědouhelný důl posunul na pár set metrů k Litvínovu. Místní tvrdí, že by to zásadně zbrzdilo rozvoj dotčených obcí a nenávratně zničilo krajinu.

Čtěte také

„Zásadní odpor občanů dotčených obcí jsem nezaznamenal,“ oponuje předseda hornických odborů Czech Coal Jaromír Franta v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou. „Odpůrci těžby se opírají o dva tisíce lidí v Jiřetíně a o několik desítek tisíc lidí v Litvínově – na druhou stranu jsem je však neviděl nikde aktivně vystoupit.“

„V nedávném sociologickém průzkumu se občané Litvínova vyjádřili, že jejich největším problémem je nezaměstnanost a nepřizpůsobiví občané, nikoliv limity těžby,“ podotýká. „V případě jiných výsledků bych odpor obyvatel bral vážně.“

Odpůrci těžby – jako jsou například starosta Litvínova nebo zástupce obce Horní Jiřetín – podle něj nereprezentují většinový obyvatel, které zastupují. „Já se s lidmi denně bavím, oslovují mě po každé reportáži a vždy, když se začne o limitech veřejně mluvit,“ dodává s tím, že obyvatelé Horního Jiřetína a Litvínova podle něj proti prolomení těžebních limitů většinově nic nemají.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , ves
Spustit audio