Zaručený lék na migrénu? Akupunktura ani diety nefungují, upozorňuje lékař

29. březen 2019

Zkuste si vzpomenout: kdy naposledy vás bolela hlava? A jste si jistí, že šlo skutečně „jen“ o bolest hlavy, a ne o migrénu? Migréna je v současnosti třetí nejrozšířenější chorobou na světě. A není dobré ji podceňovat, varuje v rozhovoru s Janem Pokorným lékař David Doležil.

Migréna netrápí jen vás. Trpí jí asi desetina populace. Co je a co není migréna? Jak jí čelit?

Stres, bolest hlavy, nemoc

Migréna je chronické onemocnění charakteristické opakovanými středně těžkými až silnými bolestmi hlavy často doprovázenými řadou příznaků souvisejících s autonomní nervovou soustavou. Slovo je odvozeno z řečtiny z výrazu hemikrania, „bolest jedné strany hlavy“, tvořeného slovy hemi, „polovina“ a kranion, „lebka“.

Nemůžete pracovat, nemůžete spát, nemůžete jíst, vadí vám světlo, pachy i zvuk. Seznamte se – přesně takhle vypadá migréna. „Jde o prudkou bolest hlavy, vzniká často v souvislosti s menstruací. U dívek se typicky objevuje v pubertě a mizí s menopauzou, ale nemusí to platit vždy,“ dodává předseda Sekce pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy.

Migréna je navíc zrádná. Neodhalí ji magnetická rezonance ani EEG. A v některých případech se migréna neprojeví ani bolestmi hlavy. „Někdy má pacient jen auru, po té pak nenásleduje vlastní bolest hlavy,“ upozorňuje lékař.

K migréně musíme přistupovat jako k chronickému onemocnění. Navíc se mění v čase.
David Doležil

Alternativní způsoby léčby přitom proti migréně (preventivně) nezabírají – a to ať už jde o akupunkturu nebo třeba o nejrůznější diety. „Má-li pacient vyzkoušeno, že něco sní nebo vypije, a pak do dvou tří hodin vznikne migréna, má význam vyhýbat se této konkrétní potravině. Jinak ale diety nemají racionální opodstatnění.“

Biologická léčba

Zaručený lék na migrénu se snažil najít už Hippokrates před dlouhými staletími. A v jeho snažení pokračují lékaři dodnes. „Dnes, když přijde migréna, by si měl pacient okamžitě vzít triptan, který blokuje určité receptory v mozku a brání tak rozvoji migrény.“

V řadě léků proti migréně se používá kofein. Někdy ale požití kofeinu může naopak migrénu vyvolat.
David Doležil

Preventivní léčba – která zabrání, aby migréna vůbec vznikla – ale dosud na trhu chyběla. To se ovšem v současnosti mění, upozorňuje David Doležil. „Máme první specifickou preventivní léčbu, konkrétně biologickou léčbu. Jde o velký pokrok,“ říká s tím, že lék sice zatím neproplácí pojišťovna, ke koupi už ale na trhu je pod generickým názvem Erenumab.

autoři: Jan Pokorný , als

Související