Zářil před kamerou, v divadle i jako aktivní fotbalista. Vlasta Burian se narodil před 130 lety

Král komiků i nadějný fotbalový brankář. To byl Vlasta Burian, který se narodil před 130 lety. Všechna svá představení zakládal hlavně na improvizaci. Nejen před kamerou nebo na divadle, ale i za rozhlasovým mikrofonem vytvořil Burian několik rolí. 

Čtěte také

C a k. polní maršálek. Vůbec první zvukový film Vlasty Buriana, ve kterém diváky baví nezaměnitelným humorem. Hrát dokázal Vlasta Burian také v dresu fotbalové Sparty, za kterou chytal do roku 1924. Tato vášeň ho dokonce připravila o angažmá v divadle Rokoko. Kvůli nerozhodnému zápasu se nedostavil na představení.

O jeho působení v klubu se zmiňuje i Zdeněk Zikmund ve své knize Bican proti Hitlerovi. „Stal se dokonce místopředsedou Sparty, byl trenérem brankářů a pomáhal jim i finančně.“

Život za smích

Nejen před kamerou nebo na divadle, ale i za rozhlasovým mikrofonem vytvořil Burian několik rolí. A to hlavně ve třicátých letech.

Výročí narození si výstavou připomene divadlo Komedie, kde kdysi stávalo divadlo Vlasty Buriana. A to například výstavou, na které budou archivní materiály, jako třeba plakáty z Burianovy aktivní éry. V rámci výročí vyjde také audiokniha Pavla Taussiga Vlasta Burian – Život za smích.

Vlasta Burian čte dětem v rozhlase pohádky
autoři: Adéla Burešová , prh
Spustit audio

Související