Záporožská elektrárna cílené ostřelování nezvládne. Expertní tým posoudí jen aktuální stav, varuje odbornice

2. září 2022

Tým expertů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) dorazil na Ukrajině do Záporožské jaderné elektrárny. „Budou zjišťovat, jestli jsou klíčové bezpečnostní systémy v pořádku, a budou sledovat, kde a v jakém množství se nachází jaderný materiál, zda nedošlo k manipulaci. Bude důležité, jak budou závěry mise formulovat, aby nedošlo ke zneužití nebo špatné interpretaci,“ říká Lenka Frýbortová z katedry jaderných reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

Upozorňuje však, že mise hodnotí pouze aktuální stav. „Pokud experti agentury nezůstanou na místě nebo nebudou mít možnost se tam vrátit po nějaké době, nejsou schopni říct nic o budoucím stavu. Situace je nestabilní. Pokud by se povedlo domluvit stálou přítomnost menšího týmu expertů i po ukončení mise, vedlo by to ke zklidnění situace kolem elektrárny,“ dodává.

V pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu se Vladimír Kroc zeptá Vladimíra Wagnera z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd, jak rozumět oznámení expertů z MAAE, že fyzická integrita elektrárny byla několikrát narušena. Nalaďte si Radiožurnál po zprávách v 17. hodin.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související