Zapomínají česky a rozhodli se s tím něco udělat

Udržet si kontakt s češtinou, pomoci rodičům, jejichž děti vyrůstají v dvojjazyčném prostředí, a také vychovat novou generaci, která bude mít vztah k české kultuře – to vše si dali za cíl zakladatelky České školky ve Frankfurtu nad Mohanem.

Je sobota po osmé hodině ráno a ve frankfurtském domě mládeže se scházejí malí předškoláci k první hodině. Nápad zřídit školku v českém jazyce se zrodil v hlavě Hany Spijkers a Kateřiny Spiess-Velčovské. „Malá skupinka nás Čechů žijících ve Frankfurtu se schází už docela dlouho a někteří jsme s hrůzou zjistili, že zapomínáme česky. A tak jsme si říkali, že nejlepší bude začít u nejmladší generace,“ komentuje Hana Spijkers prvopočátky projektu.

Většinu prcků doprovázejí maminky, ale najde se mezi nimi i pár otců. „Manželka je Češka,“ říká mi jeden z nich. Sám se prý se synem možná také trochu s češtinou seznámí. Kateřinu Spiess-Velčovskou zájem o českou školku příjemně potěšil. První informaci o nové školce zveřejnili v polovině listopadu a ani ne po čtyřech měsících mají na stole přes 60 přihlášek.

Nová česká školka ve Frankfurtu nad Mohanem zahájila slavnostně provoz letos v únoru

„Máme přihlášené děti pocházející ze smíšených manželství – těch je asi 80 procent, děti z čistě českých rodin, ale i děti z takzvané třetí nebo čtvrté generace, což jsou vlastně už vnuci generace emigrantů z roku 1968. A pak jsou tu také děti, které jsou cizinci, ale určitou dobu žily v České republice,“ vypočítává Kateřina Spiess-Velčovská.

„Nikolas mluví česky jenom se mnou,“ říká jedna z maminek. „Aby viděl, že česky nemluvím pouze já, ale i jiné děti a dospělí, a aby se naučil věci, které jsem se naučila v české školce já – zpívat písničky, říkat básničky –, rozhodli jsme se, že ho dáme také do české školky. Jsem moc ráda, že ta možnost existuje.“

Místnost, kde se děti setkávají, aby se naučily třeba stejné písničky a říkadla jako jejich čeští rodiče před lety

Neodradilo některé rodiče, že česká školka funguje pouze v sobotu ráno? „Přemýšleli jsme, jak všechno skloubit dohromady, a napadlo nás, že bychom mohli potom jít všichni společně na snídani,“ dozvídám se na závěr od jedné z maminek.


Zvětšit mapu: dům mládeže, Frankfurt nad Mohanem

autor: kls
Spustit audio